Wegański biszkopt z owocami wg przepisu z książki Wegan Nerd:
jest łatwy do przygotowania, bez użycia miksera,
zawiera wegańską maślankę, czyli mieszankę napoju roślinnego z octem, dzięki czemu ładnie rośnie,
wychodzi miękki i wilgotny,
zawiera wegańską maślankę, czyli mieszankę napoju roślinnego z octem, dzięki czemu ładnie rośnie,
wychodzi miękki i wilgotny,
długo zachowuje świeżość,
pasują do niego każde owoce.
PS. Nie wierzyłam, że będzie aż tak smaczny... a jednak!:)
PS. Nie wierzyłam, że będzie aż tak smaczny... a jednak!:)
Wegański biszkopt z owocami
(źródło: Wegan Nerd. Moja kuchnia roślinna Alicja Rokicka)
Składniki (na formę 20x20 cm):
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli
- ulubione owoce
Mleko wymieszać z octem, odstawić na 15 min. (w ten sposób powstanie wegańska maślanka).
Do dużej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wmieszać cukier. Zrobić dołek i wlać do niego mleko, wymieszać szpatułką. Dodać olej i sól, dokładnie wymieszać (nie robiąc tego zbyt długo).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 20–30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!