Te jagodzianki są:
puszyste,
zwarte,
wilgotne,
z dużą ilością owoców.
Jagodzianki
Składniki (na 16 sztuk):
Ciasto
- 8 g drożdży instant
- 500 g mąki (najlepiej chlebowej)
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- 250 ml mleka, lekko podgrzanego
- 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Ponadto
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
Do misy miksera przesiać drożdże i mąkę. Dodać kolejno: sól, żółtka, cukier, mleko i masło. Całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W miseczce wymieszać jagody, cukier i mąkę.
Wyrośnięte
ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie podzielić je na 16
równych części. Każdą z nich uformować dłońmi w płaski placek,
na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Bułeczki mocno zlepić (jak
sakiewki) i ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić
do ponownego wyrastania na ok. 30 min.
Wierzch jagodzianek posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 20 min., do zrumienienia.
Tadam!