Wegański chlebek bananowy z truskawkami jest:
bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
intensywny w smaku,
bardzo wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
intensywny w smaku,
bardzo wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
Wegański chlebek bananowy z truskawkami
Składniki (na keksówkę 30 cm):
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 180 g cukru
- 180 ml mleka roślinnego
- 100 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170 g truskawek, pokrojonych
Banany zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wanilię. Na koniec wmieszać truskawki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 h lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!