18.6.18

Wegański chlebek bananowy z truskawkami


Wegański chlebek bananowy z truskawkami jest:
bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
intensywny w smaku,
bardzo wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.


Wegański chlebek bananowy z truskawkami

Składniki (na keksówkę 30 cm):

  • 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 180 g cukru
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g truskawek, pokrojonych




Banany zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wanilię. Na koniec wmieszać truskawki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 h lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

7 komentarzy:

  1. Banany i truskawki są dla siebie stworzone, ale jeszcze nie łączyłam tego combo w chlebku! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widzimy takie mokre ciacho to aż ślinka nam cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia chlebka bananowego. Narobiłas mi ochoty, więc przyspieszę moje postanowienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, cieszę się. To jedno z moich ulubionych ciast na szybko:)

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasto bananowe w każdej postaci☺☺

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger