11.6.18

Placek drożdżowy z kruszonką


Placek drożdżowy z kruszonką:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
wychodzi puszysty, lekki i delikatny,

smakuje jak u babci;)


Placek drożdżowy z kruszonką

Składniki (na formę 25x30 cm):

Rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 3 łyżki mąki
Ciasto
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 490 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki



Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło  całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto.  Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/22 h (aż podwoi swoją objętość).

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy.

Kruszonka.
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać wierzch ciasta.

Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

15 komentarzy:

  1. Nasza babcia zawsze do takiego placka dżem otwierała aby go smarować xD Pychota szczególnie z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najsmaczniejszy - takie ciasto mogę jeść codziennie:)

      Usuń
  3. Ślinka cieknie mi na sam widok ;) To smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli chyba nie ma osoby, której drożdżowe nie kojarzy się z dzieciństwem:)

      Usuń
  4. Uwielbiam drożdżowe w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe wypieki uwielbiam i nie potrafię przejść obok nich obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo - drożdżowe zawsze najlepsze:)

      Usuń
  6. Dawno nie piekłam nic słodkiego na drożdżach, jedynie wytrawną pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyrabiam inaczej, ale tez smakuje wyśmienicie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzien dobry , miala kiedys pani n'a blogu ciasto holenderskie z jablkami .
    Nie moge go znalezc à postanowilam go zrobic dzisiaj . Moze mi pani pomoc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, że dopiero teraz - blogger zwariował i nie wysyła mejli w komentarzami;(


      Holenderskie ciasto z jabłkami

      (źródło: Bake Rachel Allen)



      Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm):

      2 jajka
      175 g cukru + 15 g dodatkowo
      ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
      85 g masła
      75 ml mleka
      125 g mąki
      ½ łyżeczki cynamonu
      2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
      2 małe kwaśne jabłka




      Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.



      Jajka ubić ze 175 g cukru i wanilią do uzyskania gęstego musu (ok. 5 min.).



      Masło rozpuścić z mlekiem i dodać masy jajecznej. Mąkę przesiać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i także dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy.



      Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać 15 g cukru.



      Piec przez 10 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika d0 180ºC i piec kolejne 20 – 25 min.



      Tadam!

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo , go ciasto jest proste ale bardzo pyszne .polecam !!!

      Usuń

Dziękuję, że jesteś!
Będzie mi bardzo miło, jeśli coś napiszesz:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger