Placek drożdżowy z kruszonką:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
wychodzi puszysty, lekki i delikatny,
smakuje jak u babci;)
wychodzi puszysty, lekki i delikatny,
smakuje jak u babci;)
Placek drożdżowy z kruszonką
Składniki (na formę 25x30 cm):
Rozczyn
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
Ciasto
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 490 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło — całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy.
Kruszonka.
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać wierzch ciasta.
Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 40 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!