11.6.18

Placek drożdżowy z kruszonką II


Placek drożdżowy z kruszonką:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
wychodzi puszysty, lekki i delikatny,

smakuje jak u babci;)


Placek drożdżowy z kruszonką

Składniki (na formę 25x30 cm):

Rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 3 łyżki mąki
Ciasto
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 490 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Kruszonka
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki



Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło  całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto.  Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/22 h (aż podwoi swoją objętość).

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy.

Kruszonka.
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać wierzch ciasta.

Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger