Waniliowe crumble z rabarbarem:
to pyszny i łatwy deser do przygotowania w kilka minut,
kwaśne warzywo przykrywa warstwa słodkiej i bardzo waniliowej kruszonki.
to pyszny i łatwy deser do przygotowania w kilka minut,
kwaśne warzywo przykrywa warstwa słodkiej i bardzo waniliowej kruszonki.
Rabarbar pod waniliową kruszonką
Składniki (na okrągłe naczynie 20 cm):
- 380 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w 1-cm kawałki
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 120 g cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 2 lasek wanilii
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kawałki rabarbaru ułożyć w naczyniu.
Do rondelka z rozpuszczonym masłem dodać: cukier, mąkę i wanilię. Całość wymieszać łyżką i równomiernie rozłożyć na rabarbarze.
Piec przez ok. 35 min., aż kruszonka zrobi się złota.
Tadam!