28.5.18

Rabarberkaka - skandynawskie ciasto z rabarbarem


Rabarberkaka, czyli ciasto z rabarbarem ze Skandynawii jest:
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
niesamowicie maślane oraz puszyste i wilgotne,
PRZEPYSZNE!



Rabarberkaka - skandynawskie ciasto z rabarbarem
(źródło przepisu)

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g (ok. 4 łodyg) rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1cm kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów




Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem. Dodać jajka, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i mleko.

Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar, wciskając go delikatnie w masę. Posypać cukrem i migdałami.

Piec przez 3545 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger