Rabarberkaka, czyli ciasto z rabarbarem ze Skandynawii jest:
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
niesamowicie maślane oraz puszyste i wilgotne,
PRZEPYSZNE!
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g (ok. 4 łodyg) rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1cm kawałki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałów
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z cukrem. Dodać jajka, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar, wciskając go delikatnie w masę. Posypać cukrem i migdałami.
Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
Masło ubić z cukrem. Dodać jajka, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar, wciskając go delikatnie w masę. Posypać cukrem i migdałami.
Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!