Brownie z rabarbarem jest:
łatwe do zrobienia,
mokre,
ciężkie,
sycące,
+ kwaśny rabarbar świetnie przełamuje słodycz ciasta.
Brownie z rabarbarem
Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm)
- 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
- 180 g czekolady, połamanej na kawałki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g kakao
- 3 jajka
- 115 g białego cukru
- 115 g brązowego cukru
- 100 g mąki, przesianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
- szczypta soli
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1/2-cm kawałki. Gotować z cukrem pod przykryciem na małym ogniu przez 7 min. (aż zmięknie). Ostudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić: czekoladę, masło i kakao. Ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrami. Dodać czekoladę z masłem, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec wmieszać rabarbar.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min., aż wierzch będzie suchy i nieco twardy a środek wciąż wilgotny i klejący.
Tadam!