21.5.18

Brownie z rabarbarem


Brownie z rabarbarem jest:
łatwe do zrobienia,
mokre,
ciężkie,
sycące,
+ kwaśny rabarbar świetnie przełamuje słodycz ciasta.



Brownie z rabarbarem

Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm)

  • 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 180 g czekolady, połamanej na kawałki
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • 115 g białego cukru
  • 115 g brązowego cukru
  • 100 g mąki, przesianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
  • szczypta soli



Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1/2-cm kawałki. Gotować z cukrem pod przykryciem na małym ogniu przez 7 min. (aż zmięknie). Ostudzić.

W kąpieli wodnej rozpuścić: czekoladę, masło i kakao. Ostudzić.

Jajka zmiksować z cukrami. Dodać czekoladę z masłem, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec wmieszać rabarbar.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min., aż wierzch będzie suchy i nieco twardy a środek wciąż wilgotny i klejący.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger