Ciasto z rabarbarem i kruszonką:
bardzo łatwo zrobić,
bardzo łatwo zrobić,
zawiera dużą ilość wanilii,
jest maślane,
jest maślane,
+ słodka kruszonka przełamuje kwaśny smak rabarbaru.
Moje ciasto zapadło się, ponieważ dodałam za dużo rabarbaru, ups. Wiem, że przez to nie do końca wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne;)
Moje ciasto zapadło się, ponieważ dodałam za dużo rabarbaru, ups. Wiem, że przez to nie do końca wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne;)
- 2 małe łodygi rabarbaru (dodałam 3 i dlatego ciasto zapadło się) + 1 1/2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 110 g cukru
- 110g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasiona z 1 laski wanilii
Kruszonka
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 20 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać, pokroić w paski i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 min.
W międzyczasie składniki na kruszonkę rozetrzeć razem między palcami w miseczce, aż będą przypominać okruchy chleba. Wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać rozpuszczone masło, a potem: mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar (bez płynu) i posypać go kruszonką.
Piec przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
W międzyczasie składniki na kruszonkę rozetrzeć razem między palcami w miseczce, aż będą przypominać okruchy chleba. Wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać rozpuszczone masło, a potem: mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar (bez płynu) i posypać go kruszonką.
Piec przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!