14.5.18

Waniliowe ciasto z rabarbarem i kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kruszonką:
bardzo łatwo zrobić,
zawiera dużą ilość wanilii,
jest maślane,
+ słodka kruszonka przełamuje kwaśny smak rabarbaru.

Moje ciasto zapadło się, ponieważ dodałam za dużo rabarbaru, ups. Wiem, że przez to nie do końca wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne;) 



Waniliowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki (na tortownicę 18 cm):

  • 2 małe łodygi rabarbaru (dodałam 3 i dlatego ciasto zapadło się) + 1 1/2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 110g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasiona z 1 laski wanilii
Kruszonka
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 20 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę




Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać, pokroić w paski i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 min.

W międzyczasie składniki na kruszonkę rozetrzeć razem między palcami w miseczce, aż będą przypominać okruchy chleba. Wstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.  Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką.

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać rozpuszczone masło, a potem: mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. 

Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar (bez płynu) i posypać go kruszonką.

Piec przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger