To ciasto drożdżowe z jabłkami:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
rośnie przez noc w lodówce,
wychodzi puszyste, lekkie i delikatne.
Nocne ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki (na tortownicę 28–30 cm):
Rozczyn
Nocne ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki (na tortownicę 28–30 cm):
Rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 440 g mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, lekko podgrzanego
- 110 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 kg jabłek deserowych (u mnie gala), obranych i pokrojonych w średnią kostkę
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż roztopią się. Dodać mleko, a następnie mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasny krem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło – całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (ok. 30 min.). Na wierzchu ułożyć jabłka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!