7.5.18

Nocne drożdżowe z jabłkami


To ciasto drożdżowe z jabłkami:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem,
rośnie przez noc w lodówce,
wychodzi puszyste, lekkie i delikatne.



Nocne ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki (na tortownicę 28–30 cm):

Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 3 łyżki mąki 
Ciasto
  • 4 żółtka 
  • 2 jajka 
  • 140 g cukru 
  • 440 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka, lekko podgrzanego 
  • 110 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 1/2 kg jabłek deserowych (u mnie gala), obranych i pokrojonych w średnią kostkę 


Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż roztopią się. Dodać mleko, a następnie mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto. 
Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasny krem. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, szczyptę soli, mleko i masło – całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).

Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (ok. 30 min.). Na wierzchu ułożyć jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka. 

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger