9.4.18

Ciasto Matcha z malinami


Ciasto Matcha z malinami:
bardzo łatwo zrobić.
swój kolor zawdzięcza japońskiej sproszkowanej zielonej harbacie.
ma intensywny i ciekawy smak.
jest puszyste i lekkie.


Ciasto Matcha z malinami

Składniki (na keksówkę o poj. 1 1/2 l):

  • 4 jajka
  • 165 g cukru
  • 155 g mąki
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka herbaty matcha do gotowania i pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 250 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)



Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Jajka zmiksować z cukrem.

Suche składniki przesiać razem i dosypać do masy jajecznej.

Masło rozpuścić i jeszcze gorące dodać bardzo powoli do reszty składników.

Na koniec delikatnie wmieszać maliny.

Piec przez ok. 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger