Ciasto Matcha z malinami:
bardzo łatwo zrobić.
swój kolor zawdzięcza japońskiej sproszkowanej zielonej harbacie.
ma intensywny i ciekawy smak.
jest puszyste i lekkie.
Składniki (na keksówkę o poj. 1 1/2 l):
- 4 jajka
- 165 g cukru
- 155 g mąki
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka herbaty matcha do gotowania i pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 250 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Jajka zmiksować z cukrem.
Suche składniki przesiać
razem i dosypać do masy jajecznej.
Masło rozpuścić i jeszcze
gorące dodać bardzo powoli do reszty składników.
Na koniec delikatnie
wmieszać maliny.
Piec przez ok. 45 min. lub
do tzw. suchego patyczka.
Tadam!