Ciasto z jagodami jest:
bardzo szybkie i łatwe do przygotowania,
lekkie,
miękkie,
delikatne,
maślane,
wilgotne.
bardzo szybkie i łatwe do przygotowania,
lekkie,
miękkie,
delikatne,
maślane,
wilgotne.
- 135 g masła, miękkiego
- 145 g cukru
- 2 jajka
- 195 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 225 g jagód
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z cukrem. Dodać jajka, a następnie kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i mleko.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć jagody, wciskając je delikatnie w masę.
Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!