9.7.18

Szybkie ciasto z jagodami


Ciasto z jagodami jest:
bardzo szybkie i łatwe do przygotowania,
lekkie,
miękkie,
delikatne,
maślane,
wilgotne.



Szybkie ciasto z jagodami

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 135 g masła, miękkiego
  • 145 g cukru
  • 2 jajka
  • 195 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 225 g jagód




Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić z cukrem. Dodać jajka, a następnie kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i mleko.

Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć jagody, wciskając je delikatnie w masę.

Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger