Muffiny z malinami i białą czekoladą:
można przygotować w kilka minut bez użycia miksera,
wychodzą lekkie, delikatne i wilgotne.
Maślane muffiny z malinami i białą czekoladą
Składniki (na 9 sztuk):
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 100 g malin (ok. 1 szklanki)
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
W jednej misce wymieszać
razem suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól a w drugiej
mokre: masło, jajka, mleko i wanilię. Połączyć zawartość obu naczyń.
Wmieszać czekoladę i maliny.
Wmieszać czekoladę i maliny.
Masą napełnić papilotki do
3/4 wysokości.
Piec przez 25 min. lub do
tzw. suchego patyczka.
Tadam!