Pieczone pączki z przepisu Rachel Allen:
to zdrowsza alternatywa dla smażonych pączków,
można je nadziać np.: lemon curdem, marmoladą różną, dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi lub Nutellą,
są mało słodkie i niezbyt lekkie,
najpyszniejszym elementem jest w nich posypka maślano-cukrowa,
najlepiej smakują w dniu pieczenia (potem zaczynają twardnieć).
można je nadziać np.: lemon curdem, marmoladą różną, dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi lub Nutellą,
są mało słodkie i niezbyt lekkie,
najpyszniejszym elementem jest w nich posypka maślano-cukrowa,
najlepiej smakują w dniu pieczenia (potem zaczynają twardnieć).
Pieczone pączki
(źródło: Home Baking Rachel Allen)
Składniki (na 10 sztuk):
- 115 ml mleka, lekko podgrzanego
- 25 g cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 25 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 275 g mąki chlebowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki lemon curd, marmolady różnej, dżemu malinowego, powideł śliwkowych lub Nutelli
- 30 g cukru
- 30 g masła, rozpuszczonego
Mleko wlać do miseczki, dodać cukier i rozkruszone drożdże, odstawić na 5 min.
Drożdże przelać do misy miksera, dodać: masło, jajko i wanilię.
Mąkę i sól przesiać razem i dosypać do mokrych składników. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki-haka, aż będzie gładkie i sprężyste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść jeszcze raz i podzielić na 10 równych części. Każdą z nich uformować w kulkę. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na drugie wyrastanie na 20–30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 min.
Upieczone pączki posmarować rozpuszczonym masłem, obtoczyć w cukrze i nadziać wybranym nadzieniem przy pomocy szprycy.
Tadam!