5.2.18

Pieczone pączki Rachel Allen


Pieczone pączki z przepisu Rachel Allen:
to zdrowsza alternatywa dla smażonych pączków,
można je nadziać np.: lemon curdem, marmoladą różną, dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi lub Nutellą,
są mało słodkie i niezbyt lekkie,
najpyszniejszym elementem jest w nich posypka maślano-cukrowa,
najlepiej smakują w dniu pieczenia (potem zaczynają twardnieć).


Pieczone pączki
(źródło: Home Baking Rachel Allen)

Składniki (na 10 sztuk):
  • 115 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 25 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 25 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 275 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie i posypka
  • 3 łyżki lemon curd, marmolady różnej, dżemu malinowego, powideł śliwkowych lub Nutelli
  • 30 g cukru
  • 30 g masła, rozpuszczonego


Mleko wlać do miseczki, dodać cukier i rozkruszone drożdże, odstawić na 5 min.

Drożdże przelać do misy miksera, dodać: masło, jajko i wanilię.

Mąkę i sól przesiać razem i dosypać do mokrych składników. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki-haka, aż będzie gładkie i sprężyste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 12 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść jeszcze raz i podzielić na 10 równych części. Każdą z nich uformować w kulkę. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na drugie wyrastanie na 2030 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 min.

Upieczone pączki posmarować rozpuszczonym masłem, obtoczyć w cukrze i nadziać wybranym nadzieniem przy pomocy szprycy.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger