23.9.16

Szarlotka z prażonymi jabłkami

Gdy nie da się już spać przy otwartym oknie, w powietrzu unosi się zapach suchych liści, a wizja obejrzenia w łóżku sześciu odcinków jakiegoś serialu wydaje się bardziej kusząca niż wyjście z przyjaciółmi na imprezę to znak, że przyszła jesień. Witam tę okropną porę roku pyszną szarlotką z prażonymi jabłkami. Maślane kruche ciasto i rozpływający się w ustach mus owocowy z cynamonową nutą to naprawdę smakowite połączenie, którym - mam nadzieję - Pani Jesień da się obłaskawić i podaruje nam dużo słońca.
 

Szarlotka z prażonymi jabłkami
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
 
Kruche ciasto
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
Ponadto
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru
 

Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto. Połową ciasta wylepić spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st., ostudzić.
 
Resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
 
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do garnka i dodać wodę - gotować aż owoce zmiękną i  rozpadną się. Pod koniec dodać cynamon i cukier (do smaku). Zblendować na gładko i ostudzić.
 
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć równo na owocach.
 
Piec przez ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż wierzch zrobi się mocno złoty.
 
Tadam!
 

Jemy sezonowo! Jesień

37 komentarzy:

  1. to chyba jeden z nielicznych powodów dlaczego lubię jesień..szarlotki ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka i dynie ratują tę tragiczną jesienno-depresyjną sytuację;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I pyszna! Zjadłam całą sama;)

      Usuń
  3. szarlotki to ja wszystkie uwielbiam bezgranicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam szarlotki. Pysznie wygląda. Mogę kawałek? Nie potrafiłabym się jej oprzeć. Wspaniała! Na jesienne popołudnia takie ciasto pasuje idealnie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest najlepszy czas dla szarlotek - musisz upiec:)

      Usuń
  5. Duuużo duuużo jabłek widzę i od razu się cieszę ! Uwielbiam takie szarlotki :) Podkradam Ci ogromniasty kawał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie proste i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna :-) uwielbiam szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczna piękność. Ozdoba jesieni jak trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jeden z tych wypieków gdzie na samo słowo "szarlotka" czujemy jej zapach a zdjecia wywołują ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu wspaniała ta Twoja szarlotka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bajeczna szarlotka! Po prostu boska! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. taką jesień- jabłkową uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. szarlotka świetna, ale pora roku absolutnie nie okropna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko. Cudowna. Uwielbiam takie ciasta- za prostotę, za smak:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bez znaczenia o jakiej porze roku je jemy, szarlotki zawsze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Perfekcyjna szarlotka, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam szarlotki. A ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szarlotka to jesienne ciasto i chyba nie ma osoby, która by jej nie lubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszamałabym prosto z ekranu tak uwielbiam takie szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesień w tym roku jest wyjątkowo ładna, nie ma na co narzekać ;)
    Szarlotka wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. skusiłabym się na taką szarlotkę

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. to najlepsza szarlotka jaką jadłam !!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mi kruche rzadko wychodzi :( Chociaż popatrzę na Twoje piękne zdjęcia :) Kto wie? Może skorzystam z Twojego przepisu i w końcu coś zaskoczy:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger