10.8.16

Twarożkowa galette z wiśniami

Jakiś czas temu na jednym z zagranicznych blogów, natknęłam się na ciekawy przepis na spód do tarty z dodatkiem kremowego serka. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go do zrobienia galette (rustykalnej tarty) z wiśniami. Surowe ciasto z Philadelphią szybko mięknie, więc trzeba je szybko wałkować i zawijać. Po upieczeniu natomiast jest pomiędzy kruchym i półkruchym i najlepiej smakuje w dniu pieczenia. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.


Twarożkowa galette z wiśniami
 
Składniki (na ciasto o śr. 22 cm):
 
Ciasto
  • 145 g mąki
  • 35 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 85 g masła
Ponadto
  • 500 g wiśni
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 rozkłócone jajko
  • 2 czubate łyżki cukru kryształu
 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą w malakserze lub  misie miksera. Dodać serek, a następnie masło. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
 
Z ciasta ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez min. 1 h (lub całą noc).
 
Po tym czasie ciasto rozwałkować szybko między dwoma kawałkami pergaminu na koło o grubości ok. 3 mm. Schłodzić ponownie w lodówce przez min. 30 min.
 
Wiśnie wydrylować i wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1 łyżką cukru pudru. Owoce ułożyć na środku  ciasta, zostawiając ok. 2 1/2 cm wolnego brzegu. Następnie brzeg zawinąć na wiśnie, posmarować go jajkiem i posypać cukrem.
 
Piec przez 30 - 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st., aż ciasto będzie mocno rumiane.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger