środa, 10 sierpnia 2016

Twarożkowa galette z wiśniami

Jakiś czas temu na jednym z zagranicznych blogów, natknęłam się na ciekawy przepis na spód do tarty z dodatkiem kremowego serka. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go do zrobienia galette (rustykalnej tarty) z wiśniami. Surowe ciasto z Philadelphią szybko mięknie, więc trzeba je szybko wałkować i zawijać. Po upieczeniu natomiast jest pomiędzy kruchym i półkruchym i najlepiej smakuje w dniu pieczenia. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.


Twarożkowa galette z wiśniami
 
Składniki (na ciasto o śr. 22 cm):
 
Ciasto
  • 145 g mąki
  • 35 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 85 g masła
Ponadto
  • 500 g wiśni
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 rozkłócone jajko
  • 2 czubate łyżki cukru kryształu
 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą w malakserze lub  misie miksera. Dodać serek, a następnie masło. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
 
Z ciasta ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez min. 1 h (lub całą noc).
 
Po tym czasie ciasto rozwałkować szybko między dwoma kawałkami pergaminu na koło o grubości ok. 3 mm. Schłodzić ponownie w lodówce przez min. 30 min.
 
Wiśnie wydrylować i wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1 łyżką cukru pudru. Owoce ułożyć na środku  ciasta, zostawiając ok. 2 1/2 cm wolnego brzegu. Następnie brzeg zawinąć na wiśnie, posmarować go jajkiem i posypać cukrem.
 
Piec przez 30 - 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st., aż ciasto będzie mocno rumiane.
 
Tadam!
 

28 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to pięknie wygląda :) Jak byłam na wakacjach w Wiedniu to widziałam taką małą piekarnię, a tak właśnie mnóstwo podobnych wypieków :) Pyszności. A te wiśnie, lekko kwaśnawe muszą dopełniać smaku. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W polskich cukierniach nigdy podobnych nie widziałam a szkoda

      Usuń
  3. prezentuje się tak, że zjadłabym calutką sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto wygląda tak fenomenalnie, że aż mnie świerzbią ręce, aby ułamać kawałek "skórki".

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Bardzo zainteresowało mnie to ciasto z serkiem - muszę kiedyś wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować takie twarożkowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż się prosi żeby ją zjeść

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis :) Skoro nie jest zbyt słodkie, to wraz stworzone dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda i to ciasto musi ciekawie smakować na serku :) Wypełniłybyśmy ją jeszcze malinami i śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy ten sposób z dodaniem serka... musiała smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe! :D To najlepsze, co dziś możemy zrobić - takie fajne ciacho podać z gorącą herbatą :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pycha, mniam .... z tymi wiśniami to poezja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna tarta bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Łaa, ten wiśniowy środek jest bardzo hipnotyzujący, pysznie wygląda! :))

    OdpowiedzUsuń
  15. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna :) Nigdy jeszcze takiej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super się prezentuje! A spód bardzo interesujący :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam galette :) A z wiśniami musi smakować bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Intrygujący pomysł! Z pewnością wypróbuję ten sposób na kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)