Jakiś czas temu na jednym z zagranicznych blogów, natknęłam się na ciekawy przepis na spód do tarty z dodatkiem kremowego serka. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go do zrobienia galette (rustykalnej tarty) z wiśniami. Surowe ciasto z Philadelphią szybko mięknie, więc trzeba je szybko wałkować i zawijać. Po upieczeniu natomiast jest pomiędzy kruchym i półkruchym i najlepiej smakuje w dniu pieczenia. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.
Twarożkowa galette z wiśniami
Twarożkowa galette z wiśniami
Składniki (na ciasto o śr. 22 cm):
Ciasto
- 145 g mąki
- 35 g cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g kremowego serka typu Philadelphia
- 85 g masła
Ponadto
- 500 g wiśni
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 rozkłócone jajko
- 2 czubate łyżki cukru kryształu
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą w malakserze lub misie miksera. Dodać serek, a następnie masło. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasta ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez min. 1 h (lub całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwałkować szybko między dwoma kawałkami pergaminu na koło o grubości ok. 3 mm. Schłodzić ponownie w lodówce przez min. 30 min.
Wiśnie wydrylować i wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1 łyżką cukru pudru. Owoce ułożyć na środku ciasta, zostawiając ok. 2 1/2 cm wolnego brzegu. Następnie brzeg zawinąć na wiśnie, posmarować go jajkiem i posypać cukrem.
Piec przez 30 - 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st., aż ciasto będzie mocno rumiane.
Tadam!