Sezon na jagody niestety powoli dobiega końca. Te fioletowe owoce najbardziej smakują mi w wypiekach drożdżowych, dlatego dziś zapraszam na niezwykle puszyste ciasto. Drożdżówka jest przepyszna! Mięciutka, maślana, lekka i delikatna... Idealna.
Składniki (na kwadratową formę o boku 21 - 24 cm):
Rozczyn
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 110 g cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 380 g mąki luksusowej (typ 550), przesianej
- 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 500 g jagód
Kruszonka
- 70 g mąki
- 70 g cukru
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Zagnieść przy pomocy miksera z końcówką hakiem, aż ciasto będzie gładkie i klejące. Na koniec dodać masło i dobrze zmiksować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 1/2 - 2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je krótko zagnieść. Mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. Na wierzchu ułożyć jagody.
Kruszonka.
W miseczce wymieszać mąkę z cukrem i dodać masło. Wymieszać całość do uzyskania kruszonki. Posypać jagody. Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!