piątek, 29 lipca 2016

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną (bez jajek)

Kto nie lubi pochrupać czasem ciasteczek?;) Zamiast kupować, lepiej zrobić je samemu. Ich przygotowanie - razem z pieczeniem - zajmie Wam jedynie 20 minut. Ciacha z tego przepisu wychodzą niesamowicie maślane i kruche, a kwaskowatość suszonej żurawiny przełamuje słodycz białej czekolady - niebiańskie połączenie!

Ciasteczka z białą czekoladą i suszoną żurawiną
Składniki (na 15 dużych sztuk):
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g suszonej żurawiny

Piekarnik rozgrzać do 150 st. 2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę.
Czekoladę pokroić na kawałki i dodać razem z żurawiną do masy.
Z ciasta ulepić kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach w sporych odległościach od siebie, każdą z nich rozgnieść lekko palcami.
Piec przez ok. 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Tadam!

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Do kawusi, herbatki, kakao, do wszystkiego zawsze i wszędzie;)

      Usuń
  2. Połączenie białej czekolady z żurawiną - klasyka, którą uwielbiam :) Ciasteczka prezentują się smakowicie, podbieram do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasteczka, fantastyczne połączenie smaków :) Wpadam na kawę ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka, do kawki idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodko tu u Ciebie. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żurawina i biała czekolada? Połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze połączenie! Domowe ciasteczka są tysiąc razy lepsze od kupnych! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasteczka, chętnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam przepis na podobne muffinki. Połączenie żurawiny i białej czekolady to coś wspaniałego! Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już czujemy ich smak! Biała czekolada z kwaśnym owocem to świetne połączenie a jak do tego jeszcze całość chrupie to już niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. 20 minut? Chciałabym. U mnie to schodzi o wiele dłużej, eh... Może się w takim razie podzielisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne połączenie smakowe, muszą smakować pysznie! No i jak szybko się je robi! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam połączenie białej czekolady z żurawiną :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)