Kto nie lubi pochrupać czasem ciasteczek?;) Zamiast kupować, lepiej zrobić je samemu. Ich przygotowanie - razem z pieczeniem - zajmie Wam jedynie 20 minut. Ciacha z tego przepisu wychodzą niesamowicie maślane i kruche, a kwaskowatość suszonej żurawiny przełamuje słodycz białej czekolady - niebiańskie połączenie!
Składniki (na 15 dużych sztuk):
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- 100 g białej czekolady
- 70 g suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 150 st. 2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę.
Czekoladę pokroić na kawałki i dodać razem z żurawiną do masy.
Z ciasta ulepić kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach w sporych odległościach od siebie, każdą z nich rozgnieść lekko palcami.
Piec przez ok. 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Tadam!