Jagody zawładnęły moimi kubkami smakowymi! Mogłabym jeść wypieki z nimi codziennie. Z robienia jagodzianek zostało mi dość dużo owoców i serek mascarpone, dlatego szybko przerobiłam te dwa produkty na łatwe i pyszne ciasto. Wyszło bardzo delikatne, wilgotne i lekkie.
Proste ciasto z jagodami i mascarpone
Proste ciasto z jagodami i mascarpone
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g serka mascarpone
- 200 g mąki
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 400 g jagód
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Jajka zmiksować z cukrem i mascarpone na gładką masę.
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą i dodać do masy jajecznej. Dodać masło.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyć jagody (podczas pieczenia część z nich opadnie na dno, ale kto by się przejmował;)).
Piec przez ok. 75 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!