18.7.16

Puszyste jagodzianki (z mascarpone)

Idealne jagodzianki powinny być puszyste, wilgotne, maślane i co najważniejsze  - z niewyobrażalnie dużą ilością owoców. Przyznam szczerze, że te drożdżowe bułeczki uwielbiam jeść, ale nie lubię ich piec. Nigdy bowiem nie udaje mi się napchać do nich tylu jagód, ile jest np. w sławnych jagodziankach z Olsztynka - próbowaliście ich?
 
Ten przepis na drożdżówki pochodzi  z bloga Gotuję, bo lubię  i już od kilka lat czekał zapisany na wypróbowanie.  Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Dodatek serka mascarpone sprawił, że ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Fioletowy uśmiech gwarantowany:)
 


Puszyste jagodzianki (z mascarpone)
 
Składniki (na 12 sztuk):
  • 550 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 l jagód (zużyłam ok. 1/2 l)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
Lukier (zamiast lukrem, każdą jagodziankę posmarowałam rozkłóconym jajkiem)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody

W miseczce połączyć: pokruszone drożdże, 5 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiać na ok.2 0 min., aby zaczyn wyrósł. 
 
W tym czasie do garnka wlać pozostałe mleko i dodać: mascarpone, masło i cukier, podgrzać do chwili aż masło i ser rozpuszczą się. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki, aby mleko szybciej wystygło.
 
Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać rozkłócone jajka.
 
Do misy miksera wsypać mąkę i sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto przy pomocy końcówki-haka, aż będzie gładkie. Odstawić do wyrastania na ok. 45 min.
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek. Następnie każdą z nich uformować  w płaski placek, na środek nałożyć ok. 2 łyżek jagód wymieszanych z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić (jak sakiewki) i ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 20 min.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 15 - 20 min., do lekkiego zrumienienia.

Cukier puder wymieszać z zimną wodą i polukrować ostudzone jagodzianki.
 
Tadam!
 
 
 

35 komentarzy:

  1. Toż to muszą być najlepsze jagodzianki na świecie :) Jejku, jakbym takie zjadła. Mascarpone - mmm - uwielbiam w wypiekach. Dawno nie jadłam jagodzianek, a już takich wyśmienitych to w ogóle chyba. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie nie wyobrażam teraz dnia bez jagodzianki - trzeba się najeść na zapas póki są;)

      Usuń
  2. Przepięknie wyglądają a smakować muszą jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mascarpone nie robiłam jeszcze, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek sera naprawdę się sprawdza, polecam:)

      Usuń
  4. Tez zaczelam dzień jagodziankami, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. gdybym tylko mogła chodzić, od razu skoczyłabym po świeże jagody na ryneczek niedaleko.
    Ale, że nie mogę i jestem zdana na innych, popatrzę sobie na Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie bułeczki,zwłaszcza z rana na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te sklepowe, więc za twoimi bym pewnie szalała jak dzika :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżówki pierwsza klasa :-) Wyglądają jak malowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagodzianki to moje ulubione słodkie drożdżówki! Te są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne :) Im więcej jagód, tym lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham jagodzianki i wszystkie wypieki z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jej jakie one muszą być pyszne! Jagodzianki to ulubione ciacha naszego taty więc chyba musimy mu takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam jak one cudownie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite , mega się prezentują :d
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Jem oczami, pycha :) Nie wiedziałam, że można je zrobić z mascarpone, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale piękne, śmigam po jagody! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Taką to ja bym nie pogardziła. c:

    OdpowiedzUsuń
  19. Olsztynek to moje rodzinne miasto, więc smak tych jagodzianek znam bardzo dobrze :D
    Twoje wyglądają równie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagodziany z Olsztynka rządzą:)

      Usuń
  20. Ale super jagodzianki, uwielbiam takie puszyste z dużą ilością jagód

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie to najpyszniejsze drożdżówki pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  22. Też uwielbiam te wypchane jagodami do granic możliwości. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne jagodzianki! Piekłam podobne kilka dni temu:D

    OdpowiedzUsuń
  24. Startujemy dziś z jagodziankami, dziękujemy za inspiracje:) pozdrawiamy tobiasz&mart&frank:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Jak Franek pomoże, to na pewno wyjdą pyszne;) Powodzenia i smacznego

      Usuń
  25. W sobotę pójdę na targ, jeśli jeszcze będą to zrobię te bułeczki bo wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger