niedziela, 3 lipca 2016

Biscotti z daktylami i migdałami

Chwila przerwy od wypieków z letnimi owocami... Biscotti to włoskie sucharki, które zajada się, maczając w winie lub kawie. Ich największą zaletą - prócz pysznego smaku - jest to, że zamknięte w szczelnym pojemniku bardzo długo zachowują świeżość.  Sprawdzą się zatem jako żelazna rezerwa, jeśli często macie niespodziewane najazdy gości;)
 

Biscotti z daktylami i migdałami
 
Składniki (na 12 - 15 sztuk):
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g całych migdałów ze skórką
  • 60 g suszonych daktyli, pokrojonych w paseczki
 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. (grzałka góra-dół).
 
Jajko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dobrze zmiksować. Wmieszać migdały i pokrojone daktyle.
 
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić z masy batona o wymiarach ok. 25 x 7 x 2 cm.
 
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Pokroić na ukos na plastry o grubości 1 1/2 cm. Ułożyć je ponownie na papierze i piec po 7 min. z każdej strony.
 
Tadam!
 

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam biscotti ! Wyglądają obłędnie, Olga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka. Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiałam ostatnio ich produkcję u Anny Olson, oglądając jej program i przyznam, że zrobiły na mnie wrażenie :) Twoje wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają świetnie, tak samo świetnie smakują i są proste do zrobienia - czego chcieć więcej?:)

      Usuń
  4. Połączenie smaków IDEALNE! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna prezentacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sucharki brzmią strasznie, ale przyznaje że wygląda to naprawdę bardzo fajnie. Jeśli smakuje tak samo dobrze to ja bym się skusiła. Na pewno jednak nie zostawiałabym tego na "rezerwę", bo u mnie nic długo nie postoi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale jak się takie pyszności będzie gościom dawać, to najazd nigdy się nie skończy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne zdjęcia! A biscotti z chęcią bym pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz robiłyśmy i bardzo nam smakowały :) Musimy koniecznie upiec je ponownie bo Twoje ciacha wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. akurat mam ochotę na coś do schrupania..

    OdpowiedzUsuń
  11. Sucharskiego wyglądają bardzo smacznie ☺ i ten piękny kubek super 😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zwykle ma być sucharki, och ten tablet!

      Usuń
  12. Uwielbiam! Te musiały być bajecznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne te biscotti! Jadłam takie we Włoszech (przypomniały mi się wakacje), chyba takie sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)