3.7.16

Biscotti z daktylami i migdałami

Chwila przerwy od wypieków z letnimi owocami... Biscotti to włoskie sucharki, które zajada się, maczając w winie lub kawie. Ich największą zaletą - prócz pysznego smaku - jest to, że zamknięte w szczelnym pojemniku bardzo długo zachowują świeżość.  Sprawdzą się zatem jako żelazna rezerwa, jeśli często macie niespodziewane najazdy gości;)
 

Biscotti z daktylami i migdałami
 
Składniki (na 12 - 15 sztuk):
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g całych migdałów ze skórką
  • 60 g suszonych daktyli, pokrojonych w paseczki
 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. (grzałka góra-dół).
 
Jajko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dobrze zmiksować. Wmieszać migdały i pokrojone daktyle.
 
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić z masy batona o wymiarach ok. 25 x 7 x 2 cm.
 
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Pokroić na ukos na plastry o grubości 1 1/2 cm. Ułożyć je ponownie na papierze i piec po 7 min. z każdej strony.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger