środa, 15 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i lawendą

Choć sezon truskawkowy w pełni, w tym roku te czerwone owoce nie zachwycają mnie swoim smakiem - albo wręcz go nie mają, albo są kwaśne. Wolę przerobić je na ciasto, koktajl czy kompot, zamiast jeść same na surowo. 

Tym razem truskawki pojawiają się w towarzystwie suszonej lawendy w rewelacyjnym serniku. Jest kremowy, jedwabisty, ani nie za ciężki, ani nie za lekki. Smak kwiatów nie dominuje, ale jest wyczuwalny.  Naprawdę pycha!


Sernik z truskawkami i lawendą
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
 
Spód
  • 220 ciasteczek owsianych lub herbatników (polecam San Złotokłose)
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (polecam Piątnicę)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (lub trochę więcej) suszonej lawendy, rozdrobnionej w młynku do kawy lub drobno posiekanej
Ponadto
  • 300 g truskawek, przekrojonych na połówki
 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy je wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika).
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.
 
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze (lub wałkiem) na proszek, wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 st.
 
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po kolei jajka, a następnie: masło, mąkę i lawendę.
 
Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć truskawki.
 
Piec przez 50 min. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc, aby stężało.
 
Tadam!
 
 
 
 

26 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Mam zasuszoną lawendę i już chyba wiem co z nią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miał być zwykły sernik z truskawami, ale że właśnie znalazłam lawendę...;)

      Usuń
  2. Sernik z truskawkami robiłam, ale lawendowy dodatek jest mi obcy ;) Pięknie wygląda ciasto - zarówno nierozkrojone, jak i w formie kawałeczka. Idealne :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz kiedyś spróbować - lawenda dodaje bardzo ciekawego posmaku:)

      Usuń
  3. Wspaniały,uwielbiam serniki.Właśnie stygnie u mnie serniko - brownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, lawendowy serniczek wygląda świetnie; muszę kiedyś upiec podobny

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Rewelacyjny sernik i do tego z lawendą, którą uwielbiam <3. Ja mam takie truskawki, które nawet mało dojrzałe są słodziutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na prawdę obłędnie! Wierzę, że smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały serniczek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny jest! U mnie w rodzinie jedynie spody z ciastek się nie sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny ! Uwielbiam lawendę w deserach :) Z truskawkami to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniały sernik, wygląda przepysznie : ) !

    OdpowiedzUsuń
  11. Olga wyszedł CI przepiękny ten serownik. Ja teraz przygotowuję lemoniadę z lawendą - zobaczymy co wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio kupuję deserową odmianę truskawek Haneoye - słodka jest i pachnąca, polecam bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  13. My za to w tym roku dogadzamy sobie truskawkami :) Nie wszystkie są mega smaczne ale na dżem zawsze się nadadzą :D Sernik cudowny! Baaardzo mamy na niego ochotę teraz :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie i smacznie wygląda; ) Slodko-kwaśny. Truskawki w tym roku rzeczywiście są trochę za kwaśne 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuję przepis - naprawdę świetny pomysł z tą lawendą! :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)