18.4.16

Muscovado Madeira Cake - angielskie ciasto biszkoptowe

Madeira cake to angielski klasyk. Nazwa tego łatwego do zrobienia ciasta pochodzi od wina, z którym było podawane w XVIII w. Obecnie częściej jada się je, popijając popołudniową herbatę. Jest podobne do naszej babki piaskowej, choć bardziej maślane i dla mnie  o wiele smaczniejsze. Kojarzy mi się z ciastem, które często można znaleźć w śniadaniowych słodkich bufetach na wakacjach w ciepłych krajach. Choć jest zbite i dosyć suche, długo zachowuje świeżość (cztery dni na pewno).


Madeira Cake
 
Składniki (na keksówkę):
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru muscovado
  • 4 rozkłócone jajka
  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
 
Masło zmiksować. Dodać cukier i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodać jajka.
 
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem i dodać do reszty składników.
 
Ciasto przełożyć do keksówki.
 
Piec przez ok. 1 h., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger