Pyszne kruche ciasteczka, które powstały na zamówienie mojej Mamy. Bardzo łatwe do zrobienia. Schowane w metalowej puszce, długo zachowają świeżość.
Kruche ciasteczka
Składniki (na ok. 3 blachy):
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g mąki
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść razem (można to zrobić za pomocą miksera lub robota kuchennego).
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 45 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 - 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 15 min.
Tadam!