Comfort food to jedzenie poprawiające humor. Często są to potrawy z naszego dzieciństwa, wywołujące uśmiech na twarzy na samo wspomnienie. Dla mnie do takich jedzeniowych pocieszaczy z pewnością należą wypieki drożdżowe. Nigdy nie zapomnę smaku chałki z masłem i miodem na podwieczorek w przedszkolu lub ciasta z owocami na wakacyjnym wyjeździe, na którym uczyłam się lepić w glinie. Dziś zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami, dzięki której przeniesiemy się w sentymentalną podróż do czasów, kiedy wszystko było łatwiejsze;) Jest puszysta, mięciutka i delikatna. Specjalnie wybrałam jabłka deserowe, żeby pod wpływem pieczenia nie zmieniły się w papkę.
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):
- 330 g mąki
- 7g drożdży instant
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 250 ml mleka
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 4 małe jabłka deserowe (u mnie rubin)
Mąkę przesiać do misy miksera z drożdżami i solą. Dodać: jajka, cukier, mleko i masło, całość wyrobić mikserem z końcówką-hakiem na gładkie, lejące się ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia się objętości ciasta.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy, rozkładając je równo mokrymi dłońmi na dnie. Odstawić do wyrastania na ok. 40 min.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wyłoży je na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!