31.3.16

Kakaowe magdalenki z karmelem

Wielkanoc odbębniona, osiem bab, mazurków i serników na zamówienie zrobionych - można powrócić do pieczenia czegoś innego;) Np. kakaowych magdalenek z karmelową posypką, która pod wpływem temperatury całkowicie rozpuszcza się, dodając ciekawego posmaku. Ciastka wychodzą mięciutkie, maślane i delikatne.
 

Kakaowe magdalenki z karmelem
 
Składniki (na 15 sztuk):
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 65 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 4 czubate łyżeczki posypki karmelowej Decorada Delecta
 
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać po kolei resztę składników.
 
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na min. 1 h.
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do magdalenek dokładnie natłuścić i wysypać mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżce masy.
 
Piec przez 12 - 15 min.
 
Tadam!
 
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger