Wielkanoc odbębniona, osiem bab, mazurków i serników na zamówienie zrobionych - można powrócić do pieczenia czegoś innego;) Np. kakaowych magdalenek z karmelową posypką, która pod wpływem temperatury całkowicie rozpuszcza się, dodając ciekawego posmaku. Ciastka wychodzą mięciutkie, maślane i delikatne.
Kakaowe magdalenki z karmelem
Składniki (na 15 sztuk):
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 65 g mąki
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 4 czubate łyżeczki posypki karmelowej Decorada Delecta
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać po kolei resztę składników.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na min. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do magdalenek dokładnie natłuścić i wysypać mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżce masy.
Piec przez 12 - 15 min.
Tadam!