czwartek, 31 marca 2016

Kakaowe magdalenki z karmelem

Wielkanoc odbębniona, osiem bab, mazurków i serników na zamówienie zrobionych - można powrócić do pieczenia czegoś innego;) Np. kakaowych magdalenek z karmelową posypką, która pod wpływem temperatury całkowicie rozpuszcza się, dodając ciekawego posmaku. Ciastka wychodzą mięciutkie, maślane i delikatne.
 

Kakaowe magdalenki z karmelem
 
Składniki (na 15 sztuk):
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 65 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 4 czubate łyżeczki posypki karmelowej Decorada Delecta
 
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać po kolei resztę składników.
 
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na min. 1 h.
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do magdalenek dokładnie natłuścić i wysypać mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżce masy.
 
Piec przez 12 - 15 min.
 
Tadam!
 
 

16 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają.. Uwielbiam takie ciasteczka.
    Dodatek karmelu to coś na serio wyjątkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wspaniałe ciacha. W dodatku moje imienniczki! :D No, no. Wspaniałości, pyszności. No i połączenie kakaowego i karmelowego smaku. Poezja :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam magdalenek :) Śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypominają mi muszle ,do tego smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładne, ale i tak nie przepadam za nimi ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym zjadła...chociaż jedną...

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne maleństwa, schrupałabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. My też z przyjemnością upiekłyśmy coś nie świątecznego :D
    Ciacha wyglądają bardzo słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ ładne! Cztery poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają fantastycznie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)