Babka dla miłośników bananów, czyli np. dla mnie:) Zainspirowana popularnym chlebkiem z tych owoców. Ciasto bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Wychodzi intensywne w smaku, wilgotne i mięciutkie. Długo zachowuje świeżość.
Babka bananowa
Babka bananowa
Składniki (na formę do babki o poj. ok. 1 l):
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 160 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ok. 85 g ulubionych suszonych owoców, opcjonalnie (u mnie Słoneczne Trio Bakalland)
Banany zmiksować z: jajkami, masłem i cukrem. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą, dodać do masy bananowej. Na koniec dodać suszone owoce.
Piec przez ok. 75 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!