19.3.16

Błyskawiczna babka bananowa

Babka dla miłośników bananów, czyli np. dla mnie:) Zainspirowana popularnym chlebkiem z tych owoców. Ciasto bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Wychodzi intensywne w smaku, wilgotne i mięciutkie. Długo zachowuje świeżość.


Babka bananowa
 
Składniki (na formę do babki o poj. ok. 1 l):
  • 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ok. 85 g ulubionych suszonych owoców, opcjonalnie (u mnie Słoneczne Trio Bakalland)
 

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę dokładnie wysmarować masłem i posypać mąką.
 
Banany zmiksować z: jajkami, masłem i cukrem. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i solą, dodać do masy bananowej. Na koniec dodać suszone owoce.
 
Piec przez ok. 75 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger