13.3.16

Sernik z ricotty z jabłkami

Już za dwa tygodnie Wielkanoc. Na świątecznym stole, prócz baby i mazurka, nie może zabraknąć też sernika. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ciasta serowe, w tym roku poczęstujecie swoją rodzinę wersją z ricotty z jabłkami i cynamonem. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni!



Sernik z ricotty z jabłkami
(źródło: Home Bake Eric Lanlard)
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):
 
Spód
  • 200 g ciasteczek digestive (użyłam owsianych San Złotokłose)
  • 75 rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 2 kwaśne jabłka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka Calvadosa (pominęłam)
  • 900 g sera ricotta (zużyłam 1 kg)
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
  • 1 duże deserowe jabłko
  • 25 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę natłuścić i wyłoży papierem do pieczenia.
 
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze na proszek i wymieszać z masłem, wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 st.
 
Kwaśne jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, smażyć do uzyskania ładnego koloru. Wlać Calvados i podpalić, ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem i mąką. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon i wanilię. Na koniec wmieszać jabłka.

Ciasto przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na plasterki jabłko, posypać cukrem i cynamonem.

Piec przez ok. 1 1/4 h, do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
 

zBLOGowani.pl

25 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystkie serniki, a ten zdecydowanie krzyczy: zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mnie tak krzyczał, że zjadłam 1/3 sama;)

      Usuń
  2. Takie ciacho na święta jak najbardziej!!!!! Koniecznie musisz nam zrobić i przysłać xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wasze życzenie jest dla mnie rozkazem;)

      Usuń
  3. Fajne połączenie dwóch ulubionych ciast - szarlotki i sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojezus, chcę to! piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam bo bananowe są pyszne :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ja dobrze widzę? Sernik z ricotty?! Oddawaj :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały serniczek.U mnie też dziś zajadamy się sernikiem ,tyle,że z malinami.

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być pyszne :) Pewnie dzięki ricotcie sernik jest delikatniejszy niż ze zwykłym warogiem. A ja jednak składniam się ku subtelniejszym sernikom, więc ten przepis jest dla mnie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do delikatności, to wydaje mi się porównywalna - za to smak jest całkowicie inny

      Usuń
  9. Ricottowe serniki - mniam. Sama też taki kiedyś robiłam, tylko bez jabłuszek. Jednak sądzę, że to musi być hit smakowy. Już sam wygląd ma obłędny i zapewne smakuje niesamowicie. W ogóle serniki w przeróżnych postaciach to jedne z moich ukochanych ciast. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podstawiam talerzyk;) Od dawna chodzi za mną zrobić sernik z ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czaiłam się baaaardzo długo, żeby go upiec:)

      Usuń
  11. Wygląda wspaniale. Aż ślinka cieknie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. coś mam z riccota nie po drodze smakowo- wiem, ze ma swoich zwolenników- po kursie psychologi jedzenia już nie walczę, po prostu tak mam. Ile ludzi tyle smaków. Ciasto na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki piękny :) Cudownie wyglądają te jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to chyba czytasz mi w myślach; właśnie kupiłam ricottę i się zastanawiam, co z nią zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale on musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jadłam u kogoś podobny i bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda świetnie! Właśnie szukam w internetach co nowego zrobić z ricottą, bo mam zapas w lodówce i chyba będzie to ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger