Już za dwa tygodnie Wielkanoc. Na świątecznym stole, prócz baby i mazurka, nie może zabraknąć też sernika. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ciasta serowe, w tym roku poczęstujecie swoją rodzinę wersją z ricotty z jabłkami i cynamonem. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni!
Sernik z ricotty z jabłkami
Sernik z ricotty z jabłkami
(źródło: Home Bake Eric Lanlard)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód
- 200 g ciasteczek digestive (użyłam owsianych San Złotokłose)
- 75 rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 2 kwaśne jabłka
- 25 g masła
- 1 łyżka Calvadosa (pominęłam)
- 900 g sera ricotta (zużyłam 1 kg)
- 150 g cukru
- 50 g mąki
- 6 jajek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
- 1 duże deserowe jabłko
- 25 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze na proszek i wymieszać z masłem, wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 st.
Kwaśne jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, smażyć do uzyskania ładnego koloru. Wlać Calvados i podpalić, ostudzić.
Ser zmiksować z cukrem i mąką. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon i wanilię. Na koniec wmieszać jabłka.
Ciasto przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na plasterki jabłko, posypać cukrem i cynamonem.
Piec przez ok. 1 1/4 h, do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
Ser zmiksować z cukrem i mąką. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon i wanilię. Na koniec wmieszać jabłka.
Ciasto przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na plasterki jabłko, posypać cukrem i cynamonem.
Piec przez ok. 1 1/4 h, do tzw. suchego patyczka.
Tadam!