Ten zimowy deser porzeczkowy powstał na imprezę moich rodziców. Wszystkim gościom smakował tak bardzo, że został nazwany Olamisu, a Ola (czyli ja) dostała wiele podziękowań;)
Deser składa się z trzech warstw: biszkoptów nasączonych whiskey, kwaskowatego dżemu z czarnych porzeczek oraz kremu na bazie mascarpone i kremówki. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia, a smakuje naprawdę nieziemsko!
Zimowy deser porzeczkowy dla dorosłych
Składniki (na naczynie 34 x 23 cm):
- 5 łyżek (lub więcej) whiskey
- ok. 300 ml wody
- 24 podłużne biszkopty
- 900 g dżemu z czarnych porzeczek
- 1 kg sera mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- płatki czekolady, kakao lub kolorowa posypka
W miseczce wymieszać whiskey z wodą. Biszkopty namoczyć w płynie i wyłożyć nimi dokładnie dno naczynia.
Na biszkoptach rozsmarować cały dżem.
Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania kremu. Rozsmarować delikatnie na dżemie.
Wierzch naczynia przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min. 2 h (lub całą noc).
Przed podaniem posypać czekoladą, kakao lub posypką.
Tadam!