piątek, 19 lutego 2016

Zimowy deser porzeczkowy dla dorosłych

Ten zimowy deser porzeczkowy powstał na imprezę moich rodziców. Wszystkim gościom smakował tak bardzo, że został nazwany Olamisu, a Ola (czyli ja) dostała wiele podziękowań;) 

Deser składa się z trzech warstw: biszkoptów nasączonych whiskey, kwaskowatego dżemu z czarnych porzeczek oraz kremu na bazie mascarpone i kremówki. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia, a smakuje naprawdę nieziemsko!


Zimowy deser porzeczkowy dla dorosłych

Składniki (na naczynie 34 x 23 cm):
  • 5 łyżek (lub więcej) whiskey
  • ok. 300 ml wody
  • 24 podłużne biszkopty
  • 900 g dżemu z czarnych porzeczek
  • 1 kg sera mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • płatki czekolady, kakao lub kolorowa posypka

W miseczce wymieszać whiskey z wodą. Biszkopty namoczyć w płynie i wyłożyć nimi dokładnie dno naczynia.

Na biszkoptach rozsmarować cały dżem.

Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania kremu. Rozsmarować delikatnie na dżemie.

Wierzch naczynia przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min. 2 h (lub całą noc).

Przed podaniem posypać czekoladą, kakao lub posypką.

Tadam!

28 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadłam porcję takiego olamisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ja też - nawet nie miała okazji spróbować;)

      Usuń
  2. Pyszna kompozycja smakowa ! I z whiskey i z porzeczkami :)) Bomba !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i cudowne połączenie kremu z kwaskowatym dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wątpię, że nieziemsko smakuje. Mam taki domowy dżem. <3
    Szkoda, że nie masz zdjęcia w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nawet nie było mi dane zobaczyć jego wnętrza;)

      Usuń
  5. Deser - rewelacja! Wszystko zjedli i nawet się nie podzielili? Nieładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko :D Nic dziwnego, że gościom smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny <3 Ostatnio dużo gotuję z whisky więc kupuję w całości :)
    Ps. A Ty chyba na Food Blogger Fest byłaś i się nie zobaczyłyśmy :( Dowiedziałam się po fakcie :(

    OdpowiedzUsuń
  8. cudo.. <3 połączenie cudownych smaków musi tworzyć genialną harmonię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, jak porzeczkowy i dla dorosłych to wchodzę w to ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Na taki deser to się z ogromną ochotą skuszę :-). Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  11. No takiego Olamisu to bym nie odmówił! Coś czuję nawet, że musi być lepsze od kawowego oryginału ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nic dziwnego, że został tak okrzyknięty, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, chętnie sprawdzę przepis, bo jest w nim wszystko co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. pYSZNIE WYGLĄDA, musi być wyjątkowy w smaku

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi narobiłaś smaku :-) wspaniały deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to musiało być wyborne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialnie wygląda <3 Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowite :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)