Czekolada i maliny to jeden z pyszniejszych duetów. Tym razem te dwa składniki spotkały się w fantastycznym cieście bez dodatku mąki. Jest łatwe do zrobienia, bardzo wilgotne i niezbyt słodkie. Ostatnio piekłam je już kilka razy - tak wszystkim smakuje:) Bardzo polecam!
Składniki (na formę 25 x 25 cm lub tortownicę ok. 26 cm):
- 300 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 300 g masła
- 7 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 245 g cukru
- 345 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, ostudzić.
Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać stopniowo czekoladę z masłem.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta łyżka po łyżce.
Na koniec wmieszać maliny.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st.
Tadam!