Iloma pączkami napełniliście wczoraj brzuchy?;) Tłusty Czwartek został w tym roku pominięty na Cukrach Prostych, ponieważ usmażyłam oponki z przepisu Elizy Mórawskiej, które niestety nie nadawały się do jedzenia i zamiast na blogu, wylądowały w śmietniku. Ups.
Niedawno piekłam tort śmietankowo-malinowy na dziesiąte urodziny kuzyna i zostało mi trochę dżemu oraz mascarpone. Niewiele myśląc, zrobiłam szybki i łatwy deser, który okazał się przepyszny!
Zimowy deser malinowy
Składniki (na 2 słoiki po ok. 250 ml):
- 1 małe opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 łyżki soku z malin, najlepiej domowego
- 8 okrągłych biszkoptów
- 8 łyżeczek dżemu malinowego, najlepiej domowego
- kakao lub kolorowa posypka, opcjonalnie
Mascarpone wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. W miseczce wymieszać wodę z sokiem malinowym.
2 biszkopty namoczyć w płynie i położyć na dnie słoika. Przykryć 2 łyżeczkami dżemu i 2 czubatymi łyżeczkami mascarpone. Wszystkie warstwy powtórzyć jeszcze raz.
Tak samo napełnić drugi słoik.
Słoiki zamknąć lub owinąć folią spożywcza i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao.
Tadam!