Sto lat, sto lat! Dziś mijają dokładnie trzy lata odkąd na Cukrach Prostych pojawił się pierwszy post. Kiedy ten czas zleciał? Bardzo dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają, czytają i komentują. A przede wszystkim dziękuję tym, którzy pieką według moich przepisów:)
Są urodziny, więc musi być tort. Jak już nie raz wspominałam nie przepadam jednak za typowymi polskimi wypiekami tego typu, z kremami na bazie bitej śmietany. Dlatego też dziś zapraszam Was na tort w stylu amerykańskim, który znalazłam w książce Food52. Wilgotne i mięciutkie ciasto bananowe na maślance, przełożone niewyobrażalnie słodkim (aż zęby bolą, serio) kremem przypominającym w smaku mleczne krówki. Częstujcie się!;)
Tort bananowy z kremem penuche
Są urodziny, więc musi być tort. Jak już nie raz wspominałam nie przepadam jednak za typowymi polskimi wypiekami tego typu, z kremami na bazie bitej śmietany. Dlatego też dziś zapraszam Was na tort w stylu amerykańskim, który znalazłam w książce Food52. Wilgotne i mięciutkie ciasto bananowe na maślance, przełożone niewyobrażalnie słodkim (aż zęby bolą, serio) kremem przypominającym w smaku mleczne krówki. Częstujcie się!;)
Tort bananowy z kremem penuche
(źródło: Baking Food52)
Składniki (na 2 blaty o śr. 20 cm):
Ciasto
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru
- 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 2 banany, rozgniecione
- 120 ml maślanki
- 210 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g wybranych orzechów, opcjonalnie
Krem
- 110 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 60 ml mleka
- 220 - 250 g cukru pudru (zmniejszyłam do ok. 115 g, a i tak krem był baaaaaaaardzo słodki)
Piekarnik rozgrzać do 175 st. 2 tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką (można użyć 1 tortownicy, a ciasto potem przeciąć na 2 blaty).
Masło zmiksować z cukrem, aż będzie jasne i puszyste (3 - 5 min.). Dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać banany i maślankę.
W oddzielnej misce wymieszać razem: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślanej. Wmieszać orzechy.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę (tzw. miękki szczyt) i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto podzielić na 2 równe części i nałożyć do tortownic.
Piec przez 25 - 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, przygotować krem. Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i cały czas mieszać przez 2 min. Dodać mleko i zwiększyć ogień do średniego, ciągle mieszać, aż mieszanka zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i poczekać aż całość zrobi się letnia. Stopniowo dodać 220 g cukru pudru i dobrze wymieszać (jeśli krem będzie zbyt płynny dodać jeszcze 30 g cukru). Krem należy od razu nałożyć na ciasto, ponieważ szybko gęstnieje.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze lub talerzu. Posmarować go 1/3 kremu i przykryć drugim blatem. Wierzch oraz boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.
Ciasto można przechowywać okryte folią spożywczą lub w plastikowym pojemniku przez 5 dni w lodówce.
Tadam!