poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sernik ananasowy

Im więcej śniegu przykrywa krajobraz, a niska temperatura daje bardziej w kość, tym częściej marzę o wakacjach pod palmami. Z takim błogim lenistwem na gorącej plaży kojarzą mi się także smaki tropikalnych owoców. Aby choć na chwilę przenieść się gdzieś daleko, upiekłam trochę słońca, czyli pyszny sernik ananasowy. Jest niezbyt słodki, ale za to bardzo orzeźwiający, wilgotny i kremowy.



Sernik ananasowy

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 200 g herbatników
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników
  • 1 puszka ananasa
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Herbatniki i wiórki koksowe rozdrobić w blenderze na proszek i wymieszać z masłem. Wylepić spód i boki tortownicy. Podpiec przez 10 min. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 st.

Ananasy z puszki dobrze odcedzić i rozdrobnić w blenderze (sok nie będzie potrzebny). 

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować razem. Przelać na podpieczony spód.

Piec przez 50 - 55 min. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.  

Ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!
 


22 komentarze:

  1. Ananasowego jeszcze nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny wyszedł! Uwielbiam ananasy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oyey,poproszę o kawałeczek !

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik prezentuje się wspaniale ^^ jednak pomimo mojego uwielbiania dla serników ananas mnie odstrasz, bo za nim nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie ! Mi też się marzą palmy, więc taki egzotyczny, ananasowy serniczek musi na razie wystarczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tutaj jest ten odwieczny dylemat :D Kochamy serniki ale ananas z puszki niestety u nas nie przejdzie :P I co teraz... trzeba wydłubać owoce xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik + ananas = połączenie doskonałe:) Muszę upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie egzotyczny :)
    Nic, tylko marzyć o wakacjach pod palmami...

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny wyszedł. ;) Mimo, że masa była dość rzadka przed pieczeniem to wszystko stężało w trakcie, a na drugi dzień... mmm niebo w gębie. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę:) Takie komentarze lubię najbardziej! Pozdrawiam

      Usuń
  11. Dzień dobry. Czy jeśli sernik nie jest za słodki- to mogę polać go np. lukrem cytrynowym lub curdem ananasowym? Pozdrawiam:-) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne:) Można też po prostu dodać więcej cukru. Smacznego!

      Usuń

Zostaw coś od siebie:)