4.11.15

Klasyczne magdalenki

Kolejny raz wyruszyłam (nie wstając co prawda sprzed komputera) na poszukiwania idealnego przepisu na magdalenki, czyli moje ulubione francuskie ciastka w kształcie muszelek. Tym razem skorzystałam z rad Davida Lebovitza - amerykańskiego cukiernika mieszkającego na stałe w Paryżu. Radzi on, żeby przed pieczeniem wsadzić metalową formę do magdalenek na jakiś czas do lodówki, a także schłodzić masę na ciastka. Takie zabiegi mają spowodować, że magdalenki będą bardziej puszyste i urośnie im charakterystyczny garb. Muszę przyznać, że ciastka wyszły wyjątkowo pyszne! Maślane, delikatne i o zupełnie innej (lepszej) konsystencji niż te z wcześniejszych przepisów. Zdecydowanie jestem coraz bliżej mojego magdalenkowego ideału;)


Klasyczne magdalenki

Składniki (na 14 sztuk):
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 60 g mąki, przesianej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
  • szczypta soli

Formę do magdalenek wsadzić do lodówki na min. 1 h. przed pieczeniem.

Cukier miksować z jajkami przez ok. 5 min. Dodać masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 h (masa może chłodzić się do 12 h). 

Schłodzoną formę dokładnie spryskać olejem w spreju lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżeczce masy. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 12 - 15 min., aż magdalenki będą złote.

Bon apetit!

19 komentarzy:

  1. Faktycznie piękny kształt muszelek i świetnie się prezentują. Z chęcią bym schrupała:)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie, aż chciałoby się sięgnąć po kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdalenki kojarzą mi się tylko z Proustem... zboczenie zawodowe:) a no i z pysznymi magdalenkami z Vincenta. ale Twoje wyglądają na conjamniej równie pyszne, jak nie bardziej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że moje są lepsze niż te z Vincenta;)

      Usuń
  4. magdalenki są cudowne! piękne CI wyszły! ale w końcu przepis Davida, jego przepisy zawsze mi wychodzą :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze po prostu, szkoda że nie mam formy :( Ale kupię i będe jadła i może uda mi się dokończyć "W poszukiwaniu straconego czasu"

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je! I co racja to racja. Przepis Davida Lebovitza rządzi! Gdy po raz pierwszy zrobiłem magdalenki z jego przepisu, wiedziałem, że już zawsze właśnie takie będę piekł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę przepis jest mój, a Davida tylko rady, jak zrobić, żeby wyszły mniam;)

      Usuń
  7. Muszę w końcu zrobić Magdalenki, w końcu to moje imienniczki, muszą być pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger