W ten weekend w blogerskiej akcji Wypiekanie na śniadanie wszystkie piekłyśmy drożdżowe bułeczki z kruszonką według przepisu Elizy Mórawskiej. Choć moje nie wyszły tak ładne jak bym chciała (chwilowo mam dostęp tylko do jednej dużej formy do ciasta i kiepsko działającego piekarnika), były naprawdę smaczne. Puszyste, mięciutkie i delikatne. Idealne do ulubionego miodu lub dżemu. Niezbyt trudne do zrobienia.
Drożdżowe bułeczki z kruszonką
(źródło)
Ciasto
- 600 g mąki pszennej (zmniejszyłam d0 500 g)
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g cukru (zwiększyłam do 50 g)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka (zwiększyłam do 250 ml)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (pominęłam)
Kruszonka
- 50 g miękkiego masła (zwiększyłam do 70 g)
- 50 g mąki (zwiększyłam do 70 g)
- 50 g drobnego cukru (zwiększyłam do 70 g)
- 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych (pominęłam)
Do posmarowania (zapomniałam o tym!;))
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną
cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko
lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić na gładkie ciasto (zrobiłam to za pomocą miksera z końcówką-hakiem). Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1 - 1 1/2 h, aż
podwoi swoją objętość.
Z ciasta uformować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3 - 4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o śr. 30 cm, która okazała się trochę za mała), zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 - 40 min.
Zrobić kruszonkę: wszystkie
składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec przez 15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Tadam!
W akcji Wypiekanie na śniadanie - maślane bułeczki z kruszonką udział wzięły:
- Bożena - Moje domowe kucharzenie
- Ewa - Ewa w kuchni
- Jola - Nasze życie od kuchni
- Aneta - Piekielna Kuchnia Anety
- Piekę, bo lubię
- Asia - Sama słodycz i szczypta chili
- Edyta - Pasja smaku
- Beata - Ciasteczkowy Potwór
- Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
- Małgosia - Smaki Alzacji
- Szóste Niebo
- Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
- Ewa S.
- Agnieszka - SzybkoTanioSmacznie
- Iza - Smaczna Pyza
- Małgosia L.-J.
- Alina - Ala piecze i gotuje
- Dorota - Moje Małe Czarowanie
- Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
- Iwona - Izioni pyszne smaki
- Eksplozja Smaku
- Asia - Grunt to przepis!
- Coś słodkiego, poproszę
- Iwona - bloGotowanie z pasją
- Agulinka - Maryna w kuchni
- Agnieszka - Rustykalna Kuchnia
- Małgosia - W garze mieszane
- Kasia - Mia cucina