niedziela, 8 listopada 2015

Drożdżowe bułeczki z kruszonką

W ten weekend w blogerskiej akcji Wypiekanie na śniadanie wszystkie piekłyśmy drożdżowe bułeczki z kruszonką według przepisu Elizy Mórawskiej. Choć moje nie wyszły tak ładne jak bym chciała (chwilowo mam dostęp tylko do jednej dużej formy do ciasta i kiepsko działającego piekarnika), były naprawdę smaczne. Puszyste, mięciutkie i delikatne. Idealne do ulubionego miodu lub dżemu. Niezbyt trudne do zrobienia.


Drożdżowe bułeczki z kruszonką
(źródło)

Ciasto
  • 600 g mąki pszennej (zmniejszyłam d0 500 g)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru (zwiększyłam do 50 g)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 240 ml mleka (zwiększyłam do 250 ml)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (pominęłam)
Kruszonka
  • 50 g miękkiego masła (zwiększyłam do 70 g)
  • 50 g mąki (zwiększyłam do 70 g)
  • 50 g drobnego cukru (zwiększyłam do 70 g)
  • 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych (pominęłam)
Do posmarowania (zapomniałam o tym!;))
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody


Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.


Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić na gładkie ciasto (zrobiłam to za pomocą miksera z końcówką-hakiem). Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1 - 1 1/2 h, aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta uformować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3 - 4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o śr. 30 cm, która okazała się trochę za mała), zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 - 40 min.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

Piec przez 15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Tadam!
 
W akcji Wypiekanie na śniadanie - maślane bułeczki z kruszonką udział wzięły:








23 komentarze:

  1. Ależ masz piękne koronki! Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koronki Mamusi, ale chyba jej ukradnę;)

      Usuń
  2. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne, dziękuję z wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe bułeczki, dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne śniadanko i do zobaczenia przy kolejnym wypiekaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna domowa drożdżówka, zazdroszczę śniadania :D

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz kiedyś wziąć udział w tej akcji:D

      Usuń
  8. Kruszonki jak najwięcej <3 Boskie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne, aromatyczne, domowe wypieki ! dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżówki! Tak śniadanie mogłabym zaczynać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ☺dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się z naszego wspólnego wirtualnego wypiekania - może drożdżowy wypiek nie prezentuje się najzacniej, ale za to jak pachnie i jak smakuje, tego żadne zdjęcie nie odda ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet brak większej formy nie przeszkodził im w byciu urodziwymi:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczki przednie, najlepsze takie ciepłe z odrobiną dżemiku.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)