Uwielbiam kupować książki kucharskie z przepisami na słodkości, szczególnie te zagraniczne. Potrafię siedzieć i godzinami przeglądać je w poszukiwaniu inspiracji. W tym tygodniu przyszła do mnie paczka z pięcioma długo wyczekiwanymi nowymi nabytkami, m.in. Baking - książki z recepturami z Food52, czyli bardzo wielokrotnie nagradzanego amerykańskiego portalu kulinarnego. Jako pierwszy postanowiłam wypróbować prosty przepis na chlebek bananowy. Ciasto wyszło naprawdę smaczne - wilgotne, mięciutkie, intensywne w smaku i zapachu.
Chlebek bananowy Food52
(źródło: Baking Food52)
Składniki (na 1 keksówkę):
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1 jajko, w temperaturze pokojowej
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 240 ml jogurtu naturalnego
- 2 garści rodzynków
Piekarnik rozgrzać do 175 st. Keksówkę wysmarować masłem.
Rozgniecione banany dobrze zmiksować z: masłem, jajkiem, wanilią i cukrem. W osobnej misce wymieszać razem: mąkę, sól, sodę oczyszczoną i cynamon - dodać do masy bananowej. Na koniec wmieszać jogurt.
Ciasto przelać do keksówki i piec przez 50 - 70 min., aż wykałaczka wbita w środek wyjdzie z odrobiną przyklejonych wilgotnych okruchów.
Tadam!