17.8.15

Lody kajmakowe z sosem kajmakowym

Gdybym do końca świata miała jeść tylko jedne kupne lody, wybrałabym Dulche de leche firmy Haagen-Dazs, czyli lody kajmakowe z sosem kajmakowym. Kocham je! Niestety od dłuższego już czasu nigdzie nie można dostać tego smaku w dużym opakowaniu. Dlatego też w końcu postanowiłam wyciągnąć maszynę do lodów i spróbować sama zrobić te obłędne lody. Wyszły naprawdę dooobre. Słodka karmelowa masa lodowa i kleksy miękkiego, odrobinę ciągnącego się toffi - czegóż chcieć więcej? Do ich przygotowania potrzebne są jedynie trzy składniki: masa kajmakowa (koniecznie domowa!), mleko i kremówka. Mniam!



Lody kajmakowe z sosem kajmakowym
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, opcjonalnie

Dzień przed robieniem lodów należy przygotować masę kajmakową. Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego wsadzić (tak, aby stała) do wysokiego garnka i zalać ją wodą tak, aby cała była zanurzona. Garnek przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 2 h. Puszkę wyjąć z wody i ostudzić.

Do garnka wlać mleko, kremówkę i pastę waniliową, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać 2/3 masy kajmakowej i dokładnie wymieszać trzepaczką. Całość ostudzić (można przyspieszyć ten proces, wsadzając garnek do miski z zimną wodą i kostkami lodu).

Masę przelać do maszynki do lodów i postępować według jej instrukcji. Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję (u mnie trwało to 30 min.), przełożyć 1/3 lodów do plastikowego pojemnika, na wierzch wyłożyć łyżeczką kilka kleksów kajmaku, przykryć kolejną warstwą masy lodowej i znów wyłożyć kajmakowe kleksy, przykryć ostatnią warstwą masy lodowej. Zamrozić.

Smacznego!


Akcja lodowa 2015

20 komentarzy:

  1. Mmm... smakowite lody :) Uwielbiam karmel!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich, ale czuję że bym je pokochała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuj, prawdziwe niebo w gębie:D

      Usuń
  3. Chyba muszę sobie kupić w końcu maszynę do lodów ;) A te wyglądają na przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup, kup, nie jest taka droga a ile pysznej zabawy!:)

      Usuń
  4. Lody, kajmak...już tam lecę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już je kocham. Kajmak uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Nie muszę nawet próbować by wiedzieć, że by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kajmakowe lody uwielbiam, jeszcze takie posypane szczyptą soli - mniam mniam mniam. Twoje są zdecydowanie grzechu warte, z tą lepką polewą.Narobiłaś mi nimi ogromnej ochoty na coś słodkiego - a jest już nieludzka dla żołądka godzina :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam swoich lodów, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo a tu jeszcze więcej słodkości, no rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako wielbicielka kajmaku z wieeeelką chęcią spróbowałabym tych lodów!

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle kajmaku w jednym.... mmmm pyszna lodowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już je kocham. Pokochałam od samego patrzenia <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyczuwam kajmakowe szaleństwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Karmelowy zawrót głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam karmel, a tutaj podwójna jego porcja. Pycha. :-)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger