5.8.15

Kompot z czerwonych porzeczek i wiśni

Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!


Czy można w te tropikalne upały napisać coś innego? Gdy włączenie piekarnika grozi śmiercią z przegrzania, trzeba ratować się orzeźwiającymi domowymi napojami - np. pysznym kompotem z czerwonych porzeczek i wiśni. Jego zrobienie zajmuje niecałe 10 minut.


Kompot z czerwonych porzeczek i wiśni

Składniki:
  • 1 1/4 l wody
  • 250 g wiśni
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek cukru (lub wedle uznania) 

Owoce wrzucić go garnka, zasypać 1 łyżką cukru i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać resztę cukru i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 min. Ostudzić i schłodzić.

Smacznego!


Letnie owoce
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger