Gdy tylko zobaczyłam te ciasteczka z kokosem i białą czekoladą na stronie Donny Hay (uznawanej za australijską ikonę kulinariów),wiedziałam, że muszę je upiec. Wyszły naprawdę smaczne! Bardzo chrupiące, maślane, delikatnie kokosowe, z kawałkami czekolady. Jeśli lubicie takie subtelne smaki, to na pewno propozycja dla Was. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą Donny Hay
(źródło przepisu)
Składniki (na 18 sztuk, choć mnie wyszło 24):
- 125 g masła
- 220 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować z cukrem i wanilią, aż będzie jasne i puszyste. Dodać jajko i dobrze zmiksować. Dodać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodać wiórki kokosowe i czekoladę.
Z ciasta formować dłońmi kulki z dwóch łyżek ciasta, rozpłaszczać je i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 min., aż ciasteczka będą jasnozłote.
Smacznego!
English version
Donna Hay' Coconut & White Chocolate Chip Cookies
(source)
Ingredients (makes 18):
- 125 g butter, chopped
- 1 cup (220 g) white sugar
- 1/2 tsp vanilla extract
- 1 egg
- 1 cup (150 g) plain (all-purpose) flour
- 1 cup (150 g) self-raising (self-rising) flour
- 1 cup (80 g) desiccated coconut
- 100 g white chocolate chunks
Preheat oven to 180 C (355 F).
Beat the butter, sugar and vanilla in an electric mixer until light and creamy. Add the egg and beat well. Add the plain and self-raising flours and coconut and mix with a butter knife until a soft dough forms. Add the chocolate.
Using your hands, mould 2 tbsp of cookie mixture into a flat round. Place on a baking tray lined with non-stick baking paper, leaving room to spread. Repeat with remaining mixture.
Bake for 10 mins or until light golden. Allow to cool on trays.
Enjoy!