czwartek, 30 lipca 2015

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą Donny

Gdy tylko zobaczyłam te ciasteczka z kokosem i białą czekoladą na stronie Donny Hay (uznawanej za australijską ikonę kulinariów),wiedziałam, że muszę je upiec. Wyszły naprawdę smaczne! Bardzo chrupiące, maślane, delikatnie kokosowe, z kawałkami czekolady. Jeśli lubicie takie subtelne smaki, to na pewno propozycja dla Was. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.


Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą Donny Hay
(źródło przepisu)

Składniki (na 18 sztuk, choć mnie wyszło 24):
  • 125 g masła
  • 220 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Masło zmiksować z cukrem i wanilią, aż będzie jasne i puszyste. Dodać jajko i dobrze zmiksować. Dodać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodać wiórki kokosowe i czekoladę.
 
Z ciasta formować dłońmi kulki z dwóch łyżek ciasta, rozpłaszczać je i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 min., aż ciasteczka będą jasnozłote.

Smacznego!


English version

Donna Hay' Coconut & White Chocolate Chip Cookies
(source)

Ingredients (makes 18):
  • 125 g butter, chopped 
  • 1 cup (220 g) white sugar     
  • 1/2 tsp vanilla extract       
  • 1 egg       
  • 1 cup (150 g) plain (all-purpose) flour       
  • 1 cup (150 g) self-raising (self-rising) flour       
  • 1 cup (80 g) desiccated coconut       
  • 100 g white chocolate chunks       

Preheat oven to 180 C (355 F).
Beat the butter, sugar and vanilla in an electric mixer until light and creamy. Add the egg and beat well. Add the plain and self-raising flours and coconut and mix with a butter knife until a soft dough forms. Add the chocolate.
Using your hands, mould 2 tbsp of cookie mixture into a flat round. Place on a baking tray lined with non-stick baking paper, leaving room to spread. Repeat with remaining mixture.
Bake for 10 mins or until light golden. Allow to cool on trays.

Enjoy!

17 komentarzy:

  1. Kokos i biała czekolada to perfekcyjne połączenie, koniecznie muszę wypróbować niedługo ciasteczka! Ale ja chyba zrobię podwójną porcję :D

    prostozpiekarnika.blogspot.comm

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ! Wyślesz mi kilka :) ??

    Muszą smakować bosko, jak jest czekolada to są grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno miło byłoby dostać taką słodka paczkę:)

      Usuń
  4. Pycha! Uwielbiam takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham i białą czekoladę, i kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne ciastka, wiem, że nie skończyłabym na jednym;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic lepszego jak połączenie kokosa i białej czekolady;)CIastka idealne

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciacha, biorę wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasteczka ^^, a Twoje prezentują się wprost przepysznie i zjadłbym wszystkie bez wahania :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasteczka, idealne połączenie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tego typu ciasteczka tak jak i estetykę Twoich zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)