Za każdym razem, gdy wyjmuję crumble z piekarnika, myślę sobie: Cholera, to chyba najbrzydszy deser świata! Jak ja podam go gościom? Na szczęście każdy, kto próbuje takich owoców pod kruszonką zakochuje się w ich smaku, a wygląd schodzi na dalszy plan. Tym razem przygotowałam kwaskowate truskawki w duecie ze słodkim, bardzo maślanym ciastem z dodatkiem wanilii. Niestety prawie cała kruszonka została zatopiona w truskawkowej krwi, ups!;)
Waniliowe crumble z truskawkami
Składniki (na 4 kokilki):
- ok. 320 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
- 100 g rozpuszczonego masła
- 110 g cukru
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Piekarnik rozgrzać
do 180 st.
W miseczce wymieszać: rozpuszczone masło, mąkę, cukier i wanilię. Pokrojone truskawki wrzucić do kokilek i dokładnie przykryć kruszonką.
Piec ok. 30 min., aż
kruszonka zrobi się złota.
Smacznego!