2.7.15

Krwawe crumble z truskawkami

Za każdym razem, gdy wyjmuję crumble z piekarnika, myślę sobie: Cholera, to chyba najbrzydszy deser świata! Jak ja podam go gościom? Na szczęście każdy, kto próbuje takich owoców pod kruszonką zakochuje się w ich smaku, a wygląd schodzi na dalszy plan. Tym razem przygotowałam kwaskowate truskawki w duecie ze słodkim, bardzo maślanym ciastem z dodatkiem wanilii. Niestety prawie cała kruszonka została zatopiona w truskawkowej krwi, ups!;)


Waniliowe crumble z truskawkami

Składniki (na 4 kokilki):
  • ok. 320 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 110 g cukru
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W miseczce wymieszać: rozpuszczone masło, mąkę, cukier i wanilię. Pokrojone truskawki wrzucić do kokilek i dokładnie przykryć kruszonką.
 
Piec ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger