2.7.15

Krwawe crumble z truskawkami

Za każdym razem, gdy wyjmuję crumble z piekarnika, myślę sobie: Cholera, to chyba najbrzydszy deser świata! Jak ja podam go gościom? Na szczęście każdy, kto próbuje takich owoców pod kruszonką zakochuje się w ich smaku, a wygląd schodzi na dalszy plan. Tym razem przygotowałam kwaskowate truskawki w duecie ze słodkim, bardzo maślanym ciastem z dodatkiem wanilii. Niestety prawie cała kruszonka została zatopiona w truskawkowej krwi, ups!;)


Waniliowe crumble z truskawkami

Składniki (na 4 kokilki):
  • ok. 320 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 110 g cukru
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W miseczce wymieszać: rozpuszczone masło, mąkę, cukier i wanilię. Pokrojone truskawki wrzucić do kokilek i dokładnie przykryć kruszonką.
 
Piec ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuu... bloody hell :} Krwawe czy nie, chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie można się oprzeć takim słodkościom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie szkodzi, ważne jak smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny wygląd posiłków ma duże znaczenie, ale stanowczo nie jest najważniejszy. Kiedy smakuje obłędnie to i o wyglądzie się zapomina, ale w odwrotną stronę to już nie działa :D

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, niesmacznemu daniu nawet wygląd nie pomoże;)

      Usuń
  6. Jak był dobry wygląd się nie liczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krawe ale cudne ! Z moimi ukochanymi truskawkami :) Porywam 1 kokilkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krwawe, truskawkowe, genialne :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger