26.6.15

Kruche z morelami i lawendą

Gdzie podziało się upalne lato? Póki się nie odnajdzie (wtedy zapewne będę narzekać, że jest za gorąco), zapraszam na bardzo słoneczne, aromatyczne kruche ciasto z morelami i lawendą. Dzięki niemu przeniesiecie się do francuskiej Prowansji, a wasze domy otuli  wyjątkowy zapach tych cudnych fioletowych kwiatków. Ciasto jest pyszne! Tak kruche, że aż trudno się kroi. Połączenie moreli i lawendy jest naprawdę kuszące i warte wypróbowania:)


Kruche ciasto z morelami i lawendą

Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm):

Kruche ciasto
  • 290 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
Ponadto
  • 1 kg moreli (waga przed wypestkowaniem), umytych, wypestkowanych i pokrojonych w ósemki
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy, rozdrobnionych w młynku lub posiekanych nożem
  • 1 łyżka brązowego cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Połową ciasta wylepić dno formy. Pokrojone morele wymieszać z lawendą i wyłożyć na ciasto. Pozostałą częścią ciasta posypać dokładnie owoce. Wierzch posypać brązowym cukrem.

Piec przez 40 - 45 min., aż wierzch zrobi się mocno złoty.

Smacznego!



 



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger