Gdzie podziało się upalne lato? Póki się nie odnajdzie (wtedy zapewne będę narzekać, że jest za gorąco), zapraszam na bardzo słoneczne, aromatyczne kruche ciasto z morelami i lawendą. Dzięki niemu przeniesiecie się do francuskiej Prowansji, a wasze domy otuli wyjątkowy zapach tych cudnych fioletowych kwiatków. Ciasto jest pyszne! Tak kruche, że aż trudno się kroi. Połączenie moreli i lawendy jest naprawdę kuszące i warte wypróbowania:)
Kruche ciasto z morelami i lawendą
Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm):
Kruche ciasto
- 290 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 1 kg moreli (waga przed wypestkowaniem), umytych, wypestkowanych i pokrojonych w ósemki
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy, rozdrobnionych w młynku lub posiekanych nożem
- 1 łyżka brązowego cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Połową ciasta wylepić dno formy. Pokrojone morele wymieszać z lawendą i wyłożyć na ciasto. Pozostałą częścią ciasta posypać dokładnie owoce. Wierzch posypać brązowym cukrem.
Piec przez 40 - 45 min., aż wierzch zrobi się mocno złoty.
Smacznego!