7.7.15

Buchty z jagodami

Pora na jagody! Zanim jednak zaczniecie produkcję jagodzianek - najbardziej popularnego wypieku z tymi owocami, proponuję upiec równie smaczne buchty. To drożdżowe, puszyste, lekko słodkie bułeczki, które wypieka się przytulone jedna obok drugiej tak, aby gotowe można było rozrywać dłońmi. Bardzo polecam!


Buchty z jagodami

Składniki (na 17 bułeczek pieczonych w tortownicy 26 cm):

Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 80 g masła
  • 470 g mąki
  • 190 ml mleka, lekko podgrzanego
  • ok. 200 g jagód


Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrastania na 20 min.

Ciasto.
Do miski przesiać mąkę i dodać: masło, żółtka i cukier. Wlać rozczyn. Zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 1/2 h (aż ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieść.  Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować olejem. Odrywać kawałki ciasta, lepić z nich kulki o średnicy 5 cm, rozpłaszczać w dłoni, na środku kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać. Buchty układać blisko siebie na blaszce, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 25 min.

Przed podaniem buchty oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger