wtorek, 7 lipca 2015

Buchty z jagodami

Pora na jagody! Zanim jednak zaczniecie produkcję jagodzianek - najbardziej popularnego wypieku z tymi owocami, proponuję upiec równie smaczne buchty. To drożdżowe, puszyste, lekko słodkie bułeczki, które wypieka się przytulone jedna obok drugiej tak, aby gotowe można było rozrywać dłońmi. Bardzo polecam!


Buchty z jagodami

Składniki (na 17 bułeczek pieczonych w tortownicy 26 cm):

Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 80 g masła
  • 470 g mąki
  • 190 ml mleka, lekko podgrzanego
  • ok. 200 g jagód


Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrastania na 20 min.

Ciasto.
Do miski przesiać mąkę i dodać: masło, żółtka i cukier. Wlać rozczyn. Zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 1/2 h (aż ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieść.  Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować olejem. Odrywać kawałki ciasta, lepić z nich kulki o średnicy 5 cm, rozpłaszczać w dłoni, na środku kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać. Buchty układać blisko siebie na blaszce, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 25 min.

Przed podaniem buchty oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Tak, tak, tak! Z jagodami najlepsze na świecie, a w szczególności w towarzystwie mleka prosto z lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod warunkiem, że to mleko roślinne - w moim przypadku;)

      Usuń
  2. Z jagodami to muszą być pyszne :) Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wyrośnięte - królewskie :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu jestem samozwańczą królową wypieków;)

      Usuń
  4. Ooo zjadłabym do mrożonej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie boskie buchty! Jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba mamy jakieś kulinarne połączenie telepatyczne, ja też zrobiłam takie bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają ślicznie! buchty z jagodami kojarzą mi sie z książkami Małgorzaty Musierowicz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bylo tez moje pierwsze skojarzenie :)

      Usuń
    2. To bylo tez moje pierwsze skojarzenie :)

      Usuń
  8. Coś pięknego! I pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wygląda :) Wypieki z jagodami uwielbiam i chętnie bym zjadła do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie to wygląda, kiedyś nawet robiłam coś podobnego jak miałam ochotę na coś słodkiego, dziękuję za przypomnienie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie ma za co i polecam się na przyszłość:)

      Usuń
  11. Uwielbiam jagody, także takie buchty muszą u mnie zagościć :)

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie były z jagodami. można jeść i jeść

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj je zrobiłam. Zniknęły w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!:) Aż sama nabrałam ochoty, żeby je znowu upiec;)

      Usuń
  15. Wyglądają kusząco! Znajdzie się dla mnie jeszcze kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyczaruję specjalnie dla Ciebie;)

      Usuń
  16. Genialne! Wyglądają super profesjonalnie, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  17. A wiesz, że chyba zrobię je tylko z czarną porzeczką? :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Miałam piec jagodzianki alee... no właśnie upieke Twoje buchty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Obłędne ... jagodzianki piekłam już w tym roku dwukrotnie ... Twoje buchty będa kolejne, jeśli tylko uda się jagody dostać:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jezusie, dobrze, że nie mam drożdży, poleciałabym piec z czymkolwiek:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)