Pora na jagody! Zanim jednak zaczniecie produkcję jagodzianek - najbardziej popularnego wypieku z tymi owocami, proponuję upiec równie smaczne buchty. To drożdżowe, puszyste, lekko słodkie bułeczki, które wypieka się przytulone jedna obok drugiej tak, aby gotowe można było rozrywać dłońmi. Bardzo polecam!
Buchty z jagodami
Składniki (na 17 bułeczek pieczonych w tortownicy 26 cm):
Rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 60 ml mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- 75 g cukru
- 80 g masła
- 470 g mąki
- 190 ml mleka, lekko podgrzanego
- ok. 200 g jagód
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć
do miseczki, dodać cukier i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią,
dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrastania na 20
min.
Ciasto.
Ciasto.
Do miski przesiać mąkę i dodać: masło, żółtka i cukier. Wlać rozczyn.
Zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Miskę przykryć ściereczką i
odstawić do wyrastania na 1 1/2 h (aż ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieść. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować olejem.
Odrywać kawałki ciasta, lepić z nich kulki o średnicy 5 cm, rozpłaszczać w dłoni, na środku kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać. Buchty układać blisko siebie na blaszce, zlepieniem do
dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 25 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 25 min.
Przed podaniem buchty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!