Chyba nic tak dobrze nie orzeźwia w upał jak ice tea. Ten popularny napój z łatwością można zrobić samemu w domu - wystarczy ulubiony gatunek herbaty, woda oraz świeże owoce. Naturalnie, zdrowo i smacznie - bez cukru, sztucznych aromatów i regulatorów kwasowości. Do przygotowania mojej ice tea wybrałam zieloną herbatę jaśminową, do której dorzuciłam maliny i księżyce moreli. Herbatę najlepiej zaparzyć wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a potem dodać tylko owoce i cieszyć się smakiem tego aromatycznego, orzeźwiającego napoju przez cały gorący dzień.
Domowa mrożona herbata (Ice Tea)
Składniki (na 2 szklanki):
- 500 ml wrzątku
- ulubiona herbata (u mnie 4 pączki Long Zhu jaśminowej)
- ulubione owoce (u mnie 1 morela pokrojona na ósemki i 2 garści malin)
- kostki lody, opcjonalnie
Wybraną herbatę zaparzyć z zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, ostudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na klika godzin lub całą noc. Przed podaniem do herbaty dodać pokrojone świeże owoce oraz lód.
Smacznego!