Kolejny przepyszny sernik do kolekcji!;) Ten, dzięki dodatkowi maślanki, ma konsystencję delikatnego musu. Jest wyjątkowo wilgotny, lekki i mocno czekoladowy. Nie od dziś wiadomo, że czekolada i maliny to para bardzo w sobie rozkochana, dlatego sernik ten będzie idealny na Walentynki.
*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
- ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał
Potrójnie czekoladowy sernik z malinami i maślanką
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód
- 286 g ciasteczek maślanych w czekoladzie (u mnie Krakuski Serduszka)
- 80 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku
- 400 g maślanki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 gorzka czekolada, rozpuszczona w kąpieli wodnej
- 1 biała czekolada, pokrojona na kawałki
- 1 mleczna czekolada, pokrojona na kawałki
- 300 g malin, świeżych lub mrożonych
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.
Ser i maślankę zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąkę i kakao. Powoli dodać roztopioną czekoladę. Wmieszać kawałki białej i mlecznej czekolady. Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać maliny.
Piec przez 80 min., gdyby wierzch za bardzo przypiekał się, należy przykryć go folią aluminiową.
Smacznego!
English version
Triple Chocolate Cheesecake with Raspberries and Buttermilk
Ingredients (26 cm round cake tin):
For the base
- 286 g butter cookies with chocolate
- 80 g butter, melted
- 1 kg cheese for cheesecakes
- 400 g buttermilk
- 100 g sugar
- 4 eggs
- 2 łyżki flour
- 1 łyżka cacao
- 1 dar chocolate, melted
- 1 white chocolate, chopped
- 1 milk chocolate, chopped
- 300 g raspberries, fresh or frozen
Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.
For the base, blitz the cookies in a food procesor, or crumb with a rolling pin, and mix with the melted butter. Press the biscuit mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 10 mins. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.
Mix the cheese, buttermilk and sugar. Add the eggs, one at a time. Add the flour and cacao. Then slowly add the melted chocolate. Stir the chopped white and milk chocolate.
Pour the mixture on the cookie base. Arrange the raspberries on top.
Bake for 80 mins.
Enjoy!