piątek, 30 stycznia 2015

Tort czekoladowo-kawowy

Pamiętacie, jak przynosiło się cukierki do szkoły, gdy miało się urodziny? Ten tort czekoladowo-kawowy powstał na podobną okoliczność, tylko dla trochę większych dzieci;) Mój Tatuś poczęstował nim swoich współpracowników w dniu swoich urodzin.
Znowu skorzystałam z niezawodnego przepisu na biszkopt z bloga Cool & Minty, dodając do niego kawy rozpuszczalnej w proszku. Do tego niezbyt słodki krem na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wszystkim podobno bardzo smakował, więc polecam!



Tort czekoladowo-kawowy

Składniki (na tortownicę 26 cm):

1. Biszkopt
(
źródło przepisu)
  • 7 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej minus 2 łyżki
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 
Piekarnik rozgrzać do 170 st.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki i kawę przesiać, a następnie delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać papierem ani natłuszczać). Piec przez 35 min., do tzw. suchego patyczka. Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 50 cm (nie bójcie się tego!;)).
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przeciąć go na 2 blaty.

2. Do nasączenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki wódki
Kawę wymieszać z wódką i ostudzić.
3. Krem
  • 300 g gorzkiej czekolady 70 % 
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 90 g cukru pudru (lub więcej)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ubić na puszystą masę mascarpone z kremówką, cukrem i kawą. Na koniec dodać czekoladę.


4. Składanie tortu

Oba blaty równomiernie nasączyć. Pierwszy blat umieścić na paterze i posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go kremem. Posmarować kremem boki tortu.


5. Do ozdoby
  • 3/4 opakowania czekoladowej posypki Dr. Oatkera
  • czekoladowe gwiazdki Dr. Oatkera
Boki tortu obsypać czekoladową posypką, a wierzch ozdobić gwiazdkami. Tort schłodzić przez kilka godzin (lub całą noc) w lodówce.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie, na pewno jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że nie pokazałas przekrojonego kawałka bo wyobraznia zaczela mi dzialac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wnętrza nawet mi nie dane było zobaczyć;)

      Usuń
  3. Cudowny torcik, wygląda obłędnie. Oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie wygląda :)
    Tato i współpracownicy musieli być zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba byli, bo nic nam nie zostawili;)

      Usuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)