Pamiętacie, jak przynosiło się cukierki do szkoły, gdy miało się urodziny? Ten tort czekoladowo-kawowy powstał na podobną okoliczność, tylko dla trochę większych dzieci;) Mój Tatuś poczęstował nim swoich współpracowników w dniu swoich urodzin.
Znowu skorzystałam z niezawodnego przepisu na biszkopt z bloga Cool & Minty, dodając do niego kawy rozpuszczalnej w proszku. Do tego niezbyt słodki krem na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wszystkim podobno bardzo smakował, więc polecam!
Tort czekoladowo-kawowy
Składniki (na tortownicę 26 cm):
1. Biszkopt
(źródło przepisu)
- 7 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej minus 2 łyżki
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Piekarnik rozgrzać do 170
st.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały
czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki i kawę przesiać, a następnie delikatnie wmieszać do
masy jajecznej.
Ciasto przelać do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać papierem
ani natłuszczać). Piec przez 35 min., do
tzw. suchego patyczka. Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości
50 cm (nie bójcie się tego!;)).
Gdy biszkopt całkowicie
ostygnie przeciąć go na 2 blaty.
2. Do nasączenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki wódki
Kawę wymieszać z wódką i ostudzić.
3. Krem- 300 g gorzkiej czekolady 70 %
- 750 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 90 g cukru pudru (lub więcej)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Czekoladę roztopić w
kąpieli wodnej i ostudzić. Ubić na puszystą
masę mascarpone z kremówką, cukrem i kawą. Na koniec dodać czekoladę.
4. Składanie tortu
Oba blaty równomiernie nasączyć. Pierwszy blat umieścić na paterze i posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go kremem. Posmarować kremem boki tortu.
Oba blaty równomiernie nasączyć. Pierwszy blat umieścić na paterze i posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go kremem. Posmarować kremem boki tortu.
5. Do ozdoby
- 3/4 opakowania czekoladowej posypki Dr. Oatkera
- czekoladowe gwiazdki Dr. Oatkera
Boki tortu obsypać czekoladową posypką, a wierzch ozdobić gwiazdkami. Tort schłodzić przez kilka godzin (lub całą noc) w lodówce.
Smacznego!