sobota, 24 stycznia 2015

Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe to wypiek w stylu retro, prawdziwy amerykański klasyk. Przepis powstał w 1925 roku, kiedy to firma Hawaiian Pineapple Company zorganizowała konkurs na najlepsze przepisy na potrawy z ananasami z puszki. Podobno 2 500 z 60 000 nadesłanych zgłoszeń zawierało receptury właśnie na takie odwrócone ciasto. I tak zaczęła się jego historia.

Przepis na moją wersję pochodzi z książki Home Sweet Home zawierającej przepisy ze znanej angielskiej cukierni Hummingbird Bakery. Ciasto jest dosyć smaczne (choć myślałam, że będzie jeszcze lepsze), wilgotne, gąbczaste, z karmelizowanymi plastrami ananasa na wierzchu. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Odwrócone ciasto ananasowe

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru + 3 łyżki do posypania formy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 ml soku ananasowego z puszki
  • 6 plastrów ananasa z puszki


Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.

Masło zmiksować z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodać jajka, jedno po drugim.

Do oddzielnej miski przesiać razem: mąkę, proszek, sodę i sól. Suche składniki dodać do masła. Dodać sok ananasowy.

Spód tortownicy wysypać 3 łyżkami cukru. Równomiernie ułożyć plastry ananasa, dociskając je mocno do spodu. Na owoce przełożyć ciasto.

Piec 35 - 45 min.

Gdy ciasto trochę ostygnie, zdjąć z niego obręcz, przykryć talerzem i ostrożnie odwrócić formę do góry dnem.

Smacznego!


English version

Pineapple Upside-Down Cake
(source: Home Sweet Home The Hummingbird Bakery)

Ingredients (23 cm diameter cake tin):
  • 200 g soft butter
  • 200 g sugar +3 tbsp for sprinkling
  • 4 eggs
  • 200 g flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 90 ml pineapple juice (from the tin)
  • 6 slices of tinned pineapple

Preheat the oven to 170 C. Grease the cake tin with butter and dust with the flour.

Cream the butter and sugar together, until light and fluffy. Add the eggs one at a time.

In a separate bowl, sift together the flour, baking powder, baking soda and salt. Add the dry ingredients to the butter mixture. Add the pineapple juice.

Sprinkle the 3 tbsp of sugar over the base of the cake tin. Arrange the pineapple slices in a circle pattern around the edge of the tin, with one in the middle, pressing tchem down flat so that no batter can creep underneath. Pour the cake batter over the pineapple slices.

Bake for 35 - 45 mins.

Allow the cake to cool slightly in the tin, then carefully turn out onto a plate.

Enjoy!


2 komentarze:

Zostaw coś od siebie:)