18.1.15

Sernik kawowy z czekoladą

Mam wrażenie, że ostatnio los trochę uwziął się na mnie. Jest albo smutno, albo choro, albo stresująco. Rotawirus skutecznie zniechęcił mnie na kilka dni do zbliżania się do piekarnika i miksera. Teraz wróciłam już do żywych i upiekłam dla moich rodziców pyszny kawowy sernik z czekoladą. Wyszedł cudownie kremowy i jedwabisty oraz bardzo intensywny w smaku i zapachu. Jeżeli lubicie kawowe wypieki, to na pewno coś dla Was!:)



*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał


Sernik kawowy z czekoladą

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 200 g herbatników (u mnie Jutrzenka Petit Beurre)
  • 70 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników w wiaderku (u mnie jak zawsze Piątnica)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki kawy w proszku
  • 3 czekolady Terravita kawowe biało-czarne, 2 roztopione w kąpieli wodnej i 1 pokrojona na kawałki

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2 czekolady roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. 

Przygotować spód ciasta. Herbatniki pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 13 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.

Ser zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło, mąkę i kawę. Powoli dodać roztopioną czekoladę. Na koniec wmieszać trzecią czekoladę pokrojoną na kawałki. Masę wlać na podpieczony spód.

Piec przez 55 - 60 min.

Smacznego!

English version

Coffee Cheesecake with Chocolate

Ingredients (23 cm round cake tin):

For the base

  • 200 g butter cookies
  • 70 g butter, melted
For the filling
  • 1 kg cheese for cheesecakes
  • 3/4 cup sugar
  • 4 eggs
  • 1 tbsp butter, soft
  • 1 tbsp flour
  • 3 tbsp instant coffee (powder)
  • 3 coffee-white chocolates (or 1 1/2 coffee chocolate and 1 1/2 white chocolate), 2 melted and 1 chopped

Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.

Melt 2 chocolates in a bowl set over a saucepan with a simmering water. Remove from the heat.
For the base, blitz the cookies in a food procesor, or crumb with a rolling pin, and mix with the melted butter. Press the biscuit mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 13 mins. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.

Mix the cheese and sugar. Add the eggs, one at a time. Add the butter, flour and coffee. Then slowly add the melted chocolate. At the end stir the chopped chocolate.

Pour the mixture on the cookie base.

Bake for 55 - 60 mins.

Enjoy!
 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger