Witajcie w Nowym Roku! Aby go dobrze rozpocząć, trzeba upiec coś pysznego - proponuję obłędne brownie z kajmakowymi kleksami:) Ciasto czekoladowe to już rozpusta, ciasto czekoladowe z dulce de leche to rozpusta do kwadratu, a jeszcze jak sami ugotujecie tę słodką masę z mleka skondensowanego, to będzie prawdziwa rozkosz, której nie będziecie w stanie się oprzeć.
Brownie z kajmakiem
Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):
- ok. 450 g masy kajmakowej, najlepiej domowej - jak zrobić
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
W kąpieli wodnej roztopić: czekoladę, masło i kakao, lekko przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać powoli roztopioną czekoladę. Na koniec wmieszać mąkę.
Masę przelać do włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy. Łyżeczką nałożyć w równych odstępach kleksy kajmaku, a następnie nożem zrobić z nich zygzaki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 - 25 min., aż wierzch będzie suchy i nieco twardy, a środek wciąż mokry i klejący.
Tadam!
English version
Dulce de leche brownie
Ingredients (21 cm square tin):
- about 450 g dulce de leche
- 200 g dark chocolate
- 200 g butter
- 2 tbsp cacao
- 4 eggs
- 200 g brown sugar
- 1 tsp vanilla extract
- 100 g flour
Baking temperature: 180 C.
Melt the chocolate, butter and cacao in a bowl set over a saucepan with a simmering water. Remove from the heat.
Whisk the eggs, sugar and vanilla. Gradually add the chocolate mixture. Add the flour.
Spoon the mixture into the prepared tin. Use a teaspoon to add blobs of the dulce the leche all over the surface of the brownie. Then using a knife, run it around in swirls for a marbled effect.
Bake for 20 - 25 mins.