Święta, Święta i po Świętach!
Choć te przepyszne ciasteczka są jeszcze w klimacie Bożego Narodzenia. Kruche, maślane, z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów pecan. Łatwe i szybkie do zrobienia.
Ciasteczka Cranberry Noel Marthy Stewart
(źródło przepisu)
Składniki (na 30 sztuk):
- 226 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów pecan, pokrojonych
Masło zmiksować z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodać mleko i wanilię. Następnie stopniowo dodawać: mąkę, sól, żurawinę i orzechy.
Z masy uformować 2 wałki o średnicy 5 - 6 cm., zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 h lub w zamrażarce przez 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Ostrym nożem kroić ciastka o grubości 1 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec przez 14 - 16 min., aż brzegi ciasteczek będą złote.
Smacznego!
English version
Cranberry Noel Cookies - Martha Stewart
(source)
Ingredients (makes 30 cookies):
- 1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
- 3/4 cup sugar
- 2 tbsp milk
- 1 tsp pure vanilla extract
- 2 1/2 cups all-purpose flour
- 1/2 tsp salt
- 3/4 cup dried cranberries
- 1/2 cup chopped pecans
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter and sugar on medium speed until light and fluffy. Add milk and vanilla. With mixer on low, gradually add flour, salt, cranberries, and pecans; continue beating until fully combined.
Turn dough out onto a clean work surface, and divide into 2 equal pieces. Shape each piece into an 8-inch log, about 2 inches in diameter. Wrap logs in plastic wrap, and refrigerate until firm, about 2 hours.
Preheat oven to 190 degrees C. Using a sharp knife, cut logs into 1 cm thick slices. Transfer to parchment-lined baking sheets.
Bake until edges are golden, 14 to 16 mins.
Enjoy!