W sklepach i centrach handlowych od miesiąca zalewa nas powódź tandetnych poruszeń. Wszędzie stoją choinki, wiszą bombki i świecą lampki. Mimo to wcale nie czuję atmosfery nadchodzącej Gwiazdki. Aby choć trochę wczuć się w nią, upiekłam prawdziwie świąteczny sernik - z powidłami śliwkowymi, na spodzie z ciasteczek korzennych. Ma konsystencję delikatnego musu. Jest niezwykle wilgotny i lekki oraz nieco kwaskowaty. Może być idealnym zwieńczeniem bożonarodzeniowej uczty.
Świąteczny sernik z powidłami śliwkowymi
Składniki (na tortownicę 18 - 20 cm):
Spód
- 1 pudełko (171 g) korzennych ciasteczek owsianych San Złotokłose (lub podobnych)
- 30 g masła, roztopionego
- 500 g sera do serników
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 70 g (lub trochę więcej) cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 290 g powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać
do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.
Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Dodać mąkę. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło i powidła śliwkowe.
Masę wlać na podpieczony spód.
Piec przez 55 - 60 min.
Smacznego!
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.
Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Dodać mąkę. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło i powidła śliwkowe.
Masę wlać na podpieczony spód.
Piec przez 55 - 60 min.
Smacznego!
English version
Christmas Baked Cheesecake with Plum Jam
Ingredients (18 - 20 cm springform cake tin):
For the base
- about 170 g oats gingerbread cookies
- 30 g butter, melted
- 500 g cheese for cheesecakes
- 300 g greek yogurt
- 70 g (or more) sugar
- 1 tbsp flour
- 3 eggs
- 1 tbsp butter
- 290 g plum jam
Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.
For the base, blitz the cookies in a food procesor, or crumb with a rolling pin, and mix with the melted butter. Press the biscuit mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 10 mins. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.
Mix the cheese and yogurt with the sugar. Add the flour and eggs, one at a time. Add the butter and plum jam.
Pour the mixture on the biscuit base.
Bake for 55 - 60 mins.
Enjoy!