Za oknem coraz chłodniej, pora otulić cały dom cudownym zapachem przyprawy piernikowej. Im bliżej Gwiazdki, tym częściej korzenne smaki będą pojawiać się na wszystkich blogach. Ja zaczynam od biscotti, czyli włoskich podwójnie pieczonych ciasteczek, które macza się w herbacie lub kawie. Przysmak ten jest łatwy do zrobienia, bardzo długo zachowuje świeżość i nie zawiera laktozy. Idealny słodki prezent mikołajkowy.
Piernikowe biscotti z migdałami i suszoną żurawiną
Składniki (na ok. dużych 15 sztuk):
- 2 małe jajka
- 100 g cukru
- 190 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- garść migdałów (lub więcej), bez skórki
- garść (lub więcej) suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 180 st. (grzałka góra-dół).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę wymieszać z: solą, proszkiem do pieczenia i przeprawą do piernika i dodawać stopniowo do masy jajecznej. Miksować jeszcze ok. 1 min., żeby wszystko dobrze połączyło się. Na koniec wmieszać migdały i żurawinę.
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić masę na kształt batona o wymiarach ok. 25 x 9 x 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 25 min. i wyjąć z piekarnika. Po ok. 25 min., gdy ciasto stwardnieje, pokroić je na kawałki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ułożyć je ponownie na blaszce i piec ok. 8 min. z jednej strony i potem kolejne 8 min. z drugiej.
Smacznego!
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić masę na kształt batona o wymiarach ok. 25 x 9 x 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 25 min. i wyjąć z piekarnika. Po ok. 25 min., gdy ciasto stwardnieje, pokroić je na kawałki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ułożyć je ponownie na blaszce i piec ok. 8 min. z jednej strony i potem kolejne 8 min. z drugiej.
Smacznego!
Gingerbread Biscotti
Ingredients (makes about 15):
- 2 small eggs
- 100 g sugar
- 190 g flour
- pinch of salt
- 1/2 tsp baking powder
- 2 tsp gingerbread spice mix
- handful (or more) of blanched almonds
- handful (or more) of dry cranberry
Preheat the oven to 180 degrees C.
Mix eggs and sugar, until light and fluffy. In another bowl, combine flour, baking powder, salt, baking powder and gingerbread spice and add gradually to the egg mixture. Mix 1 more minute, until well combined. Add almonds and cranberry. Using wet hands form a dough into 25 x 9 x 2 cm log and place on baking sheet.
Bake for 25 mins. Remove from oven, and set aside to cool (aboyt 25 mins).
When cool enough, cut into 1 1/2 cm thick slices. Place biscotti back on the baking sheet and bake for 8 mins, flip them and bake for another 8 mins.
Enjoy!